Onze missie

Trividend werd opgericht in 2001 door verschillende solidaire financiers binnen de sociale economie. Zij zagen de nood aan ongeborgde kredieten en risicokapitaal in de sector. Hun inbreng zou zo als hefboom worden gebruikt om middelen uit de private sector en de overheid aan trekken. In enkele jaren groeide Trividend uit tot een sterk voorbeeld van een publiek-private samenwerking. In 2010 erkende de Vlaamse Overheid Trividend als Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie.

Trividend gelooft in de kracht van sociaal risicokapitaal als financiële en inhoudelijke hefboom voor maatschappelijke transitie. Impact investing is de algemeen aanvaarde Engelse term voor deze vorm van investeren. We beogen met de ons toevertrouwde middelen naast een evenwichtig financieel ook en vooral een maatschappelijk rendement. We hopen een sociale meerwaarde te bieden aan wie in en met Trividend investeert.

Trividend onderschrijft nadrukkelijk de principes en waarden van de sociale economie:

 • Aandacht voor tewerkstelling kansengroepen
 • Werken aan eerlijke arbeidsomstandigheden en -verhoudingen
 • Het leefmilieu centraal stellen in activiteiten en productiemethodes
 • Participatief ondernemerschap
 • Betrokken besluitvorming
 • Correct evenwicht tussen belanghebbenden
 • Winst in eerste instantie aanwenden voor maatschappelijke meerwaarde

Het Trividend team

Pieter-Jan is sinds 2014 directeur van Trividend.

Naast het nabij opvolgen van heel wat dossiers, neemt hij ook de taak van bestuurder op bij onder andere SOiF De Punt, Café De Fiennes, Clean Energy Invest, Fairfin en Lekker GEC. Pieter-Jan is ook actief betrokken bij Roof Food, Koalect, Oxfam Fairtrade en heel wat andere sociale ondernemingen.

Wil je weten of je project binnen de criteria van Trividend past? Bel Pieter-Jan.

Bruno heeft bijna twintig jaar ervaring in de financiële sector, waarvan zowat de helft bij Triodos Bank. Hij ging eind 2018 aan de slag bij Trividend als investeringsmanager. Vandaag concentreert Bruno zich, als gediplomeerd journalist, voornamelijk op de communicatie van Trividend. Bruno is bestuurder bij Cyclobility en SoCrowd.

Je wilt een artikel over Trividend publiceren? Of je wilt als klant ondersteuning bij jouw communicatie? Contacteer Bruno.

"A mind is like a parachute. It doesn't work if it's not open.” ~ Frank Zappa.

Jesse is de jongste telg van het Trividend team. Hij heeft meer dan acht jaar ervaring met bedrijfsfinanciering opgedaan bij BNP Paribas Fortis. Ook bij Trividend houdt Jesse zich voornamelijk bezig met het structureren van nieuwe dossiers. Jesse is bestuurder bij Konligo.

Je hebt een project dat Trividend op het lijf is geschreven? Bel Jesse, hij kijkt of het financieel klaar is om naar ons investeringscomité te brengen.

“If you can’t fly, then run. If you can’t run, then walk. If you can’t walk, then crawl. But whatever you do, you have to keep moving forward” ~ Martin Luther King.

Pieter Stevens - pieter(at)trividend.be - 02 486 64 92

Pieter werkt sinds 1 oktober 2020 bij Trividend. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in de non en social profit sector binnen de domeinen Financiën en ICT. Pieter staat in voor de interne organisatie van Trividend en zal ook de rol van investeringsmanager op zich nemen, specifiek voor maatwerkbedrijven.

“The people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.” ~ Steve Jobs

Investeringscomité

 • Luc De Vriese (Voorzitter) is sinds 2003 lid van het investeringscomité. Luc is jurist en economist. Hij was zijn volledige loopbaan actief bij bij KBC, o.a. in de kredietverlening en als kantoormanager. Naast zijn engagement in het investeringscomité van Trividend is Luc actief bij Centra voor Leerlingenbegeleiding, een Revalidatiecentrum voor kinderen met leerstoornis en de Kerkfabriek.
 • Tine De Bock is assistent professor of Socially Responsible Marketing aan de KU Leuven. Ze doceert o.a. consumentengedrag en maatschappelijk verantwoorde marketing. Als onderzoekster verdiept ze zich in fondsenwerving, marketingethiek, non-profit marketing en duurzaam consumptiegedrag. Tine is vrijwillig consultant/mentor bij o.a. Spark Social Enterprise, Ashoka en iPropeller. Ze zetelt in de Raad van Bestuur van Cultuurcentrum Belgica en sinds augustus 2019 in het Investeringscomité van Trividend.
 • Jan Leyssen is een ontwerper en ondernemer die zich specialiseerde in het ontwikkelen van business modellen in de circulaire economie en sociale innovatie. De voorbije 10 jaar begeleidde hij verschillende ondernemers in het vertalen van hun duurzaamheidsambities naar concrete acties. Jan is mede-oprichter van het strategisch ontwerpbureau switchrs en internationaal spreker.
 • Batist Paklons is sinds de tweede helft van 2019 lid van het investeringscomité. Batist brengt meer dan tien jaar juridische ervaring in het verlenen, opvolgen en invorderen van kredieten mee. Wanneer hij zijn hoofd niet in de sterren heeft, werkt hij als hoofd van de juridische dienst bij Triodos Bank.
 • Joris Totté werkt als diplomaat voor de FOD Buitenlandse Zaken. Na 9 jaar wonen en werken in de VS en Jordanië, keerde hij in 2018 terug naar de passie waar het ooit mee begon bij Oxfam-Wereldwinkels: duurzaam ondernemen. Op de FOD Buitenlandse Zaken is hij verantwoordelijk voor economische dossiers gelinkt aan duurzame ketenzorg (due diligence) en duurzame ontginning van natuurlijke grondstoffen zoals diamant. In zijn vrije tijd is Joris actief als impact investeerder in ondernemingen die de ecologische en sociale wereld duurzaam willen veranderen.
 • Maxime Defossez is adviseur Sociaal Ondernemerschap bij Provincie Antwerpen.
 • Nikolay Dentchev is professor of Entrepreneurship and Corporate Social Responsability aan de VUB. In september 2020 publiceerde hij het boek A financial guide for Social Entrepreneurs, een absolute must read voor (startende) sociale ondernemers
 • Anne-Laure Rase begon haar carrière als auditor bij Deloitte. Nadat ze als business controller werkte in grote groepen zoals Lactalis, Eurofins en Delhaize, ging Anne-Laure begin 2019 aan de slag bij Change, hetnieuwe sociale innovatiefonds van Crédal. Ze is er business & impact analyst. Anne-Laure is gepassionneerd door sociaal ondernemerschap en is in haar vrije tijd actief in 2 coöperaties als vrijwillige.
 • Kris Goossenaerts is financieel en administratief directeur bij AgriCord
 • Hilde Tahon werkte gedurende haar hele loopbaan als directeur bij KBC Bank en Verzekeringen.

Raad van bestuur

Koen Schoors, econoom aan de UGent, is de voorzitter van de Raad van Bestuur.

Hefboom, vast vertegenwoordigd door John Vanwynsberghe, ondervoorzitter.

Pieter De Cuyper is Adjunct-Kabinetchef Financiën & Begroting bij het Kabinet van Vlaams Minister Diependaele.

Hans Rymenams is diensthoofd bij het Departement Werk en Sociale Economie. Expertisedomeinen: ondersteuning van sociaal ondernemerschap, sociale economie en tewerkstelling, MVO, beleidsontwikkeling en subsidies

Piet Callens is verantwoordelijke kredieten bij Hefboom. Ervaringsdomeinen: risicokapitaal, impactfinanciering en financieringsvormen voor sociaal ondernemers, cultuursector en microkredieten...

Triodos Invest, vast vertegenwoordigd door Thomas Van Craen is directeur van Triodos Bank België. Ervaringsdomeinen: positieve kracht van geld, kredietverlening, beleggen, impact reporting en management.

Michiel Geers is gedelegeerd bestuurder van Volksvermogen, de investeringsmaatschappij van VDK Bank.

Chris Lonneville is Adjunct Directeur Public & Social Banking Vlaanderen bij Belfius Bank. Chris heeft meer dan 25 jaar ervaring in bancaire dienstverlening van profit en non-profit ondernemingen. Momenteel is hij verantwoordelijk voor het team dat in Vlaanderen de non-profit sectoren opvolgt (o.a. zorgsector in ruime zin en intercommunales).

Peter Bosmans, directeur Febecoop

Jean-Marc De Jonghe is Senior Advisor op de Corporate Sustainability afdeling van KBC Groep, waar hij onder meer het duurzaamheidsbeleid voor de krediet- en verzekeringsactiviteiten van de groep mee vormt geeft. Daarvoor oefende hij bij KBC diverse functies uit in de afdelingen bedrijfsbankieren en vermogensbeheer.

Partners

De sociale economie

De publieke overheid

Privé investeerders