Sluiten

Impact rapport 2021

Impactrapport

Eerste impact rapport

In 2021 scherpte Trividend haar impact strategie aan. Onze eerste resultaten vatten we samen in ons eerste impact rapport. Lees het rapport hier.

Toegevoegde waarde zichtbaar maken

Met dit impact rapport maken we de impact van onze ondernemers en onze eigen toegevoegde waarde zichtbaar. We tonen onze aangescherpte impactstrategie en gaan dieper in op een aantal cases. En we gooien onze resultaten open en bloot op tafel. Om te inspireren, om kennis te delen, en om ons scherp te houden richting meer impact.

De kracht van de Coöperatie

Aan impact werken doe je uiteraard niet alleen. Trividend kiest bewust voor een netwerkstrategie. Dat blijkt in de eerste plaats uit onze structuur als erkende coöperatie. Onze middelen worden samengebracht door heel wat belangrijke stakeholders: het maatschappelijk middenveld, de Vlaamse overheid, maar ook banken en verzekeringsmaatschappijen brengen elk ongeveer een derde van het kapitaal dat we samen investeren. Daarnaast zijn ook onze klanten coöperant en kunnen natuurlijke personen sinds enkele jaren aandelen kopen in het fonds.

Hoe we het verschil maken

De Vlaamse overheid doet meer dan enkel participeren in het kapitaal. Ze zorgt er dankzij een jaarlijkse werkingssubsidie ook voor dat Trividend een aparte positie kan innemen in het veld van risicokapitaalverschaffers. Zo kunnen we in een vroege fase en met relatief kleine bedragen per investering het verschil maken. Vooral voor ondernemers die (nog) niet aantrekkelijk zijn voor andere investeerders. Bijvoorbeeld omwille van hun ontwikkelingsfase of overwegende impactfocus.

Het belang van een netwerkstrategie

Daarnaast zetten we ook sterk in op goede relaties met andere financiers en ondersteuners, om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk sociaal ondernemers de juiste financiering vinden. Zo initieerden we de Adviesraad Sociaal Ondernemen, de Solidaire financiers on Tour en zijn we actief betrokken bij Solifin en Belgium Impact. We bemiddelen binnen dit netwerk voor onze klanten, realiseren een hefboom op onze geïnvesteerde middelen en waarborgen dat de juiste expertise rond de tafel zit. Zowel in de analysefase als na de investering.

Kantelpunt

Dit Impact Rapport komt er op een belangrijk moment in onze ontwikkeling. We zijn trots op de resultaten die we de voorbije 20 jaar hebben geboekt. Maar we kijken vooruit. Trividend wil haar impact in de komende jaren verder versterken. Daarvoor zoeken we bijkomend kapitaal bij nieuwe investeerders die mee de transitie van onze maatschappij willen stuwen. Investeerders die samen met ons en onze klanten de ‘Voorhoede’ willen vormen.

Lees hier het volledige Trividend Impactrapport 2021