Sluiten

Persbericht: Trividend verdubbelt kapitaal

Author: Bruno Iserbyt
220517_trividend_20jaar_0812
28 jun
Deel op:

Trividend, Sociaal Investeringsfonds van de Vlaamse Overheid, financierde de voorbije twintig jaar een honderdtal ondernemingen. De portefeuille van meer dan 3 miljoen euro bevat vandaag zowat 40 lopende investeringen. Trividend voltooide net een kapitaalsverhoging, die de omvang van het fonds verdubbelt. Een aantal bestaande aandeelhouders zoals Ethias deden een bijkomend investering. Daarnaast vallen onder de nieuwkomers een aantal grote namen op, zoals BNP Paribas en de Koning Boudewijnstichting. En voor het eerst investeert de maatwerksector ook mee. De werking van Trividend wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid. De opdracht: ongeborgde kredieten en risicokapitaal verstrekken in de sociale en circulaire economie.

Never waste a good crisis

“Trividend heeft de wind in de zeilen,” aldus voorzitter Koen Schoors. “Covid en de geopolitieke situatie zorgen er voor dat we ons economisch systeem nu echt moeten herbekijken. De sectoren waar Trividend al jaren op inzet, komen nu sneller dan ooit boven aan de agenda te staan.”

Trividend investeert onder andere in maatwerkbedrijven als ’t Werk. Maar ook spin-offs zoals Lichtwerk, dat ontstond uit maatwerkbedrijf Mariasteen, zijn een potentiële klant.

“Er staat veel te gebeuren in de sector van maatwerkbedrijven en LDE-initiatieven. Het nieuwe decreet individueel maatwerk zal voor een revolutie in de sector zorgen. Samen met partners als Herw!n staan we klaar om onze rol te spelen.”

Circulaire economie

“Naast de kansen voor maatwerkbedrijven, zal de nadruk op duurzaamheid en circulaire economie ook extra mogelijkheden bieden aan Trividend”, gaat Koen Schoors verder. “Wat afval betreft moeten we een volledig andere mindset creëren. We moeten al bij het design van nieuwe producten nadenken wat we ermee doen op het einde van hun levensduur. Het hele productieproces moet herbekeken worden. Een nieuwe Europese regel, de zogenoemde uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV), die ingaat op 1 januari 2023 is daar een belangrijke stap.”

Door deze Europese regelgeving worden de producenten van bijvoorbeeld consumentenkleding verantwoordelijk voor de inzameling, de recyclage, het hergebruik en het afvalbeheer van hun producten. Trividend heeft in zijn portefeuille een aantal early adaptors, die al jaren werk maken van duurzame, circulaire mode. We denken aan circulaire jeansmerk HNST en de circulaire zonnebrillen van Yuma Labs. Een andere start-up waarin Trividend investeerde is Resortecs, het bedrijf van Cédric Vanhoeck en Vanessa Counaert. Ze ontwikkelden Smart Stitch: naaigaren die op hoge temperatuur oplossen. Zo kun je kleding in verschillende stukken stof verdelen, waardoor deze kunnen gerecycleerd worden tot nieuwe kledingstukken. Cédric was spreker op het World Economic Forum in Davos. Recent ontving Resortects 2,5 miljoen euro van de Europese Unie (EU) om circulaire transitie in fashion te versnellen.

Netwerk

“We hebben een breed netwerk in de wereld van sociale financiering. Zo investeren we in een aantal dossiers samen met Change en Hefboom, maar ook PMV en banken. In sommige gevallen vaardigen we zelfs een bestuurder af die de verschillende sociale financiers vertegenwoordigt”.

“We zijn ook in gesprek met grotere fondsen. Dat is onze rol: van bij de start met onze klanten meegroeien tot op het punt dat we ze kunnen begeleiden naar een grotere speler. Zo stapte recent Regenero, een impactfonds beheerd door Petercam Degroof met de Federale Participatiemaatschappij als aandeelhouder, in het kapitaal van Cyclobility.”

Aandeelhouders

aandeelhouders sociaal f

Trividend rondde net een grote kapitaalronde af. Trividend, een erkende coöperatieve, telt drie grote categorieën aandeelhouders. De Vlaamse Overheid neemt één derde van het kapitaal voor haar rekening.  De nieuwe kapitaalsronde deed een aantal historische aandeelhouders hun participatie verhogen. Zo kwam Ethias over de brug met extra middelen. Ethias trekt al jaren de kaart van ethisch en duurzaam investeren. De vernieuwde investering en nauwere samenwerking met Trividend zet deze strategie extra kracht bij. Ook ACV Metea, Volksvermogen en Triodos Invest deden een extra investering.

De expertise van Trividend wordt ook door de financiële sector erkend. Zo stapten ook BNP Paribas Fortis en Argenta in het kapitaal van Trividend. Op die manier is de financiële sector zeer breed vertegenwoordigd.

Het meest opvallend is allicht de brede waaier aan maatschappelijk geëngageerde privé investeerders in het kapitaal van Trividend. Naast ACV Metea stapten ook ACLVB en ABVV in het kapitaal. Een andere opvallende nieuwkomer is de Koning Boudewijnstichting. Ook autodeelplatform Dégage stapte in. En ten slotte stapt ook de sociale economiesector voor het eerst mee in het kapitaal: naast Taborgroep, ook maatwerkbedrijven zoals Mariasteen, vzw Ateljee, vzw Stroom.

Contact en interviews via: Bruno Iserbyt, [email protected], 02 486 64 90