Sluiten

Bouwen aan volhoudbaarheid

Author: Bruno Iserbyt
1fac
17 mei
Deel op:

Meestal vinden we Zuid-Afrikaanse woorden wel wat grappig. Met een kinderlijke duidelijkheid zeggen ze rechttoe rechtaan waar het op staat. Denk maar aan hysbak, flaterwater of een slimfoon. Toch is er één woord in het Zuid-Afrikaans dat ons met de neus op de feiten drukt: volhoudbaarheid.

Volhoudbaarheid is wat wij duurzaamheid zouden noemen. Nu is er een probleem met duurzaamheid. We zijn de oorspronkelijke betekenis van het woord uit het oog verloren. Duurzaam betekent oorspronkelijk gewoon dat iets blijft duren in de tijd. Zo vind je bijvoorbeeld: “Voor duurzaam beton moeten de samenstelling en uitvoering zijn afgestemd op de omgeving waarin beton wordt toegepast​.” Met duurzaamheid bedoelt de auteur de mate waarin beton bestand is tegen de invloeden van wind en regen bijvoorbeeld. ​

Nu kun je veel zeggen over beton, maar volhoudbaarheid kun je het moeilijk noemen. Beton zorgt voor 7 à 8 procent van de CO2-uitstoot. Dit is zowat drie keer zo veel als bijvoorbeeld de luchtvaart…

Trividend financiert dus met veel overtuiging een aantal volhoudbare bouwoperatoren. Facadeclick is een innovatief en circulair bouwsysteem van Patrick en Jasper Vandenbempt. Ze ontwikkelden een holle baksteen met verbindingsstukken uit gerecycleerde kunststof. Je klikt de stenen op elkaar, net zoals Legoblokjes. Je bouwt een muur drie keer sneller dan met de traditionele bouwmethode, zonder mortel of lijm. Dit betekent minder water, minder CO²-uitstoot. Je kan ook in regen of in vriesweer bouwen. Bovendien kun je al het materiaal dat je bij dit bouwsysteem gebruikt, ook weer uit elkaar halen en recycleren. Circulair dus.

“Wij houden nauwlettend in de gaten of elke stap die we zetten binnen ons bedrijf past binnen het circulaire economie gedachtengoed. We kiezen onze partners ook vanuit die insteek”, aldus Patrick Vandenbempt.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Bouw- en sloopafval is veruit Vlaanderens grootste afvalstroom. Een groot gedeelte van die stroom kan wel gerecycleerd worden, maar ook daar kruipt energie in. Door in te zetten op ecodesign pakken we het probleem aan de bron aan. Materialen kunnen zo bijna onmiddellijk weer als nieuwe grondstof gebruikt worden zonder een (ingewikkeld) recyclageproces te moeten doorlopen. Zo wordt het een stuk makkelijker om de materialenkringloop voor een bepaald product te sluiten. Vlaanderen bewijst hiermee voluit haar voortrekkersrol in de circulaire economie op te nemen.”