Kriket: positieve proteïne pioniers

2025
12 febAls voedingsjournalist Michiel van Meervenne in 2016 een krekelkwekerij bezoekt, ontdekt hij de voedzame eigenschappen van krekels. De vraag die hij zich stelt – waarom kan ik ze nergens in de supermarkt vinden – leidt twee jaar later tot de lancering van de eerste mueslireep met krekelpoeder in België.
“Als journalist hield ik de vinger aan de pols van nieuwe ontwikkelingen in de landbouw en voedingsindustrie”, blikt Michiel terug. “Een belangrijke evolutie was die van de eiwitshift: de noodzaak om meer duurzame eiwitten te consumeren. Zo’n 10 jaar geleden was België daarin voorloper door 10 soorten insecten toe te laten voor menselijke consumptie.”
Direct volgde een golf van producten op basis van insecten, soms met hele krekels erin. Michiel zag ze echter even snel opnieuw uit de rekken verdwijnen. “De consument was er toen nog niet klaar voor. Krekels zijn nochtans heel voedzaam, duurzaam en gezond. Ze voldoen aan alle verwachtingen van een alternatieve eiwitbron. Ik was overtuigd van het potentieel, maar de uitdaging was om ze toegankelijker te maken. Daar is de kiem voor Kriket gelegd.”

Journalist wordt ondernemer
“Toen heeft Michiel mij erbij gehaald”, geeft zijn zus Anneleen aan. “Samen dachten we na over hoe we de drempel konden verlagen. Eén ding was snel duidelijk: geen volledige krekels meer. Uiteindelijk zijn we bij een reep op basis van krekelpoeder uitgekomen. Het ziet er goed uit, het is lekker en je eet het wanneer je wil. Dat vat meteen ook samen hoe wij impact wilden maken.”
“Klimaatverandering beheerste het nieuws, wat later volgden de klimaatmarsen”, schetst Michiel de tijdsgeest. “Er was dus een sense of urgency, maar ook een zeker optimisme: we konden nog iets doen. En dat deden we. In hun pluimveebedrijf hadden onze ouders eerder al de ambitie om vlees op een efficiëntere en duurzamere manier te produceren. Anneleen en ik zetten nu een volgende noodzakelijke stap door te switchen naar andere bronnen van eiwitten.”
Vanuit dat idee wordt in 2017 Kriket geboren. Via crowdfunding kunnen Anneleen en Michiel hun proefbaksels uitgebreid testen en laten proeven. Ongeveer een jaar later ligt hun eerste reep in de winkel. “Eerst via bio-winkels waar consumenten al mee zijn met het duurzame verhaal”, zegt Anneleen. “Al is dat een nichemarkt en impact gaat voor ons ook over schaalgrootte. Onze ambitie was dus van in het begin om ook in de gewone supermarkten in het schap te liggen.”
Gezond en duurzaam
Krekelpoeder bevat tot 65% puur dierlijk eiwit. Dat maakt het een hoogwaardige bron van eiwitten, net als vlees en beter dan plantaardig eiwit. “Het bevat ook vitamine B12, ijzer, zink, omega 3 en vezels”, weet Anneleen. “Daardoor is het een soort superfood. Bovendien krijg je alle voordelen zonder de nadelen. Er is geen negatieve klimaatimpact zoals bij vleesproductie. Krekels zijn dus the best of both worlds.”
“Het verschil in ecologische impact tussen krekelpoeder en vlees is enorm”, aldus Michiel. “Ook wat betreft de watervoetafdruk. Voor plantaardige eiwitten wordt soja het meest gebruikt. Maar voor de productie ervan heb je erg veel water nodig. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. We hoeven ook niet elke dag dierlijke eiwitten te eten. Als krekels een deel van een gezonde eiwitmix zouden vormen, zijn we al een hele stap verder. Dan kunnen we grote stukken landbouwgrond teruggeven aan de natuur.”
De mogelijkheden van het krekelpoeder zijn volgens Michiel eindeloos. “Wij maken er mueslirepen, granola, high proteïn bars en pop-bars mee. Daarmee bedienen we verschillende segmenten en doelgroepen. Op onze webshop verkopen we ook het krekelpoeder zelf. Mensen maker er dan thuis pasta of proteïneshakes mee. In het verleden hebben anderen ook al krekelburgers gelanceerd, maar dat is niet gelukt. We hebben zelf ook nog veel ideeën, maar we voelen aan dat de tijd er nog niet rijp voor is.”

Krekels kweken
Krekels worden nu al op veel plaatsen in Afrika, Azië en Centraal-Amerika gegeten. Het kweken gebeurt meestal via backyard farming. Krekels eten namelijk alles, net zoals varkens, maar doen dat op een veel efficiëntere manier. De krekels houden van donkere en warme omgevingen waar ze met heel veel samen zitten. En dat maakt het houden ervan relatief makkelijk en schaalbaar.
Kriket werkt voor de productie samen met een Nederlandse kweker die hedendaagse technologie gebruikt. “Het heeft een enorm circulair potentieel”, geeft Anneleen aan. “De grondbehoefte is veel kleiner dan voor de productie van vlees. Krekels zijn bovendien koudbloedig en hebben geen centraal zenuwstelsel. Door de temperatuur te laten zakken sterven ze pijnloos. Op die manier bieden we een volwaardig alternatief voor hoogwaardige eiwitten met een zeer beperkte ecologische impact.”
Perceptie keren
Krekels zijn een totaal nieuwe voedselcategorie en dat speelt Kriket parten. “Mensen zijn het niet gewoon, terwijl we bijvoorbeeld wel mosselen en garnalen eten”, illustreert Anneleen. “Voeding is sterk cultureel bepaald. Er is dus een mentaliteits- en gedragswijziging nodig en dat vraagt tijd. Daarom gebruiken we krekelpoeder. Zo hopen we meer mensen te overtuigen.”
Met een insectenbarometer meet Kriket samen met Hogeschool Gent hoe in Vlaanderen de perceptie rond de consumptie van insecten evolueert. “Uit de bevraging van 2022 bleek dat 75% van de Vlamingen ervoor open staat”, zegt Michiel. “Dat geeft meteen ook een indicatie van ons marktpotentieel. En het helpt ons om aankopers te overtuigen onze producten in hun assortiment op te nemen.”
Michiel ziet tegelijkertijd een grote concurrentie onder retailers. “Er is veel nervositeit en alles moet meteen werken. En dat is voor een innoverend product als het onze natuurlijk geen realistische verwachting. We focussen dus nu vooral op de repen om ons merk verder op te bouwen. En hopelijk kunnen we ons assortiment ooit wel uitbreiden.”
Groeiambities
Vandaag vind je Kriket al in zo’n 1.600 verkooppunten in de Benelux. “Onze grootste afnemer is Colruyt, maar we liggen ook bij Spar, Aveve en in de Lukoil-tankstations”, licht Anneleen toe. “Ook al in kleinere winkels van Carrefour en Delhaize, daar willen we onze distributiegraad sterk verhogen. We merken dat klanten die het product kochten, het vaak opnieuw kopen. Zo kunnen we stap voor stap groeien, zonder grote marketingcampagnes waarvoor we sowieso het budget niet hebben.”
Ook voor de internationale groei is focus voor Michiel het devies. “We mikken nu op Nederland en de UK. In de UK willen we zowel via de retail als Amazon verkopen. E-commerce is er veel groter dan hier, ook voeding wordt daar sneller online gekocht. We staan ook regelmatig op internationale handelsbeurzen en daar komen interessante contacten uit. Zo bouw je een internationaal netwerk en reputatie op.”
Voor de stockage en de opvolging van zowel de webshop als de B2B-klanten, werkt Kriket samen met maatwerkbedrijf AMAB. “Op den duur was het niet meer haalbaar om alles zelf te doen”, geeft Anneleen aan. “We bekijken duurzaamheid heel holistisch, naast het ecologische aspect vinden we ook de sociale impact heel belangrijk. AMAB is de ideale partner om met ons mee te groeien. Ze zijn heel flexibel en werken zowel voor grote retailers als voor kleinere bedrijven. Door dat deel te outsourcen kunnen wij meer tijd investeren in de dingen die we het liefste doen: het uitbouwen van nieuwe contacten én het verhaal van Kriket delen.”

Impact vergroten
Het impactverhaal van Kriket is voor Anneleen dan ook dé manier om de aandacht van aankopers en investeerders te trekken. “Veel hangt af van de juiste partners. Mensen die er echt in geloven, het risico willen nemen en ons zo mee vooruit willen pushen. Eind 2023 konden we Kriket via Be Impact pitchen en kwamen we in contact met Trividend. Er volgden enkele intensieve gesprekken. We moesten hen eerst wel overtuigen van onze duurzaamheidsmissie en ons impactverhaal. Dat was voor hen belangrijker dan de return on investment.”
Jesse Dubois, investeringsmanager bij Trividend, bevestigt. “Kriket kwam zelfs al voor die pitch de eerste keer op onze radar. Het is een bedrijf dat echt in onze portefeuille past. Op dat moment hadden ze echter geen nood aan financiering. In het voorjaar van 2024 zijn we dan lang in gesprek geweest. Toen bleek dat ze een aanbod hadden van een grote retailer werd alles even on hold gezet. Die lange voorbereiding zorgde er wel voor dat – toen bleek dat de deal met die retailer niet doorging – alles plots snel kon gaan. Ze hadden natuurlijk ook een goed dossier en overtuigden ons investeringscomité met een sterke pitch.”
Michiel en Anneleen zijn blij dat Trividend snel groen licht gaf voor de financiering. Daarnaast hopen ze ook op inhoudelijke steun. “Ik kijk uit naar het Impact2-traject om nog meer in de diepte te gaan”, zegt Michiel. “Ik hoop ook veel te halen uit de interactie met de andere investees. Met gelijkgestemden spreken en ervaringen uitwisselen is echt een meerwaarde. Van Trividend zelf verwacht ik dat ze ons een spiegel voorhouden door de juiste vragen te stellen. En dat ze als het wat moeilijker gaat de juiste ondersteuning bieden. Ook het brede netwerk van Trividend is natuurlijk een grote troef. Het geeft ons verhaal geloofwaardigheid en gewicht.”
Duurzame toekomst
Hoe kijken beide ondernemers naar de toekomst? “In het algemeen hoop ik dat we meer bewust met voeding omgaan en dat de transitie naar een duurzaam eiwitpatroon verder gaat”, zegt Anneleen. “En ook dat het eten van insecten genormaliseerd is. Specifiek voor Kriket wil ik dat ons verhaal voet aan grond heeft gekregen en dat we een gevestigd merk zijn geworden.”
Al is voor Michiel dan wel optimisme en vertrouwen in de toekomst nodig. “Mensen gaan dan makkelijker nieuwe dingen proberen. Helaas is de context voor ons momenteel niet zo gunstig. Ik zie eerder een conservatieve reflex die terugplooit op zekerheid, tradities en de dingen die gekend zijn. Met letterlijke en figuurlijke grenzen. Het tijdperk van de Klimaatmarsen lijkt ver weg. Maar we zien het als deel van onze missie om te blijven sensibiliseren.”
Een impactondernemer moet volgens Michiel ook nadenken of wat je doet binnen 20 jaar nog relevant zal zijn. “Dat betekent uitzoomen en loskomen van de huidige tijdsgeest. Jezelf de vraag stellen: waar wil je op lange termijn naartoe? In ons geval is dat mensen overtuigen dat verandering in voeding ook gezond, leuk en gewoon lekker kan zijn.”
Meer weten over het ondernemersverhaal van Kriket?
Kijk op www.kriket.be