Sluiten

Yokuu: schoonmaken met bacteriën, goed voor jou en de planeet

Author: Fee Dubois
5
28 mrt
Deel op:

Het klinkt misschien gek, maar de producten van YOKUU maken je huis schoon aan de hand van goede bacteriën. Deze onzichtbare opruimers breken afvalstoffen af en houden je oppervlakken proper. Veilig voor jou en de natuur.

In het bos zijn goede bacteriën continu aan het werk om de omgeving schoon te houden. Een opruimsysteem dat bijzonder efficiënt werkt. YOKUU brengt dit systeem naar je leefomgeving. Met een oplosbare parel in een herbruikbare fles, heb je een natuurlijk schoonmaakmiddel in huis dat een positieve microflora opbouwt. De bacteriën blijven na het poetsen achter om verder te reinigen en een langdurige bescherming op te bouwen.

‘Dit alles is goed voor onze gezondheid, omdat je niet langer in een steriele omgeving leeft’, legt Janthe De Nil uit, medeoprichter van YOKUU. ‘Joris, de originele oprichter, schreef als bio-ingenieur zijn thesis over bacteriën in een bio-omgeving. Hij ontdekte tijdens zijn onderzoek dat er een link is tussen onze schoonmaakgewoonten en de toename van allergieën en auto-immuunziekten. Wij gaan vandaag zo veel mogelijk steriliseren, terwijl het voor onze immuniteit net belangrijk is dat we op tijd blootgesteld worden aan verschillende bacteriën. We zijn dus zelf een beetje de oorzaak van het probleem.’

Ook denkt YOKUU na over de sociale impact van hun producten. ‘Een van onze grote drijfveren is een oplossing bieden voor het fysieke welzijn van schoonmakers’, vertelt Janthe. ‘Zij gebruiken dag in dag uit super chemische stoffen om hun werk te doen. Er werd in een masteronderzoek onlangs de link gelegd tussen de blootstelling van poetspersoneel aan chemische schoonmaakproducten en een reeks gezondheidsproblemen die zij ervaren.’ YOKUU wil hen een veiliger alternatief aanbieden.

YOKUU en Trividend

YOKUU maakt nog niet lang deel uit van de Trividend portefeuille, sinds begin 2023. ‘Toen we aan het fundraisen waren, kwamen we in contact met Trividend en hun missie. We ontdekten dat er een mooie match was tussen onze doelstellingen’, legt Janthe uit. ‘Het is na onze eerste financieringsronde gemakkelijk om beïnvloed te worden door wat onze investeerders willen. Met Trividend hiertussen, hebben we een investeerder die het impactluik bewaakt. Dat is belangrijk voor ons. Ook hebben ze een netwerk waaruit we gaan kunnen leren, en waar we op kunnen bouwen.

Naast de aandacht voor gezondheid en duurzaamheid werkt het bedrijf ook structureel samen met maatwerkbedrijf De Brug. Zij zorgen voor de verpakking en verzending van de schoonmaakparels. Deze samenwerking vertegenwoordigt ruim tien procent van de omzet. Het is ook de bedoeling om via de financiële ondersteuning van Trividend te investeren in deze sociale samenwerkingen.

Internationalisering

YOKUU heeft naast zijn webshop momenteel zo’n 150 winkelpunten in België, waaronder Bioplanet en enkele Delhaizewinkels. Ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn ze actief. Voor de toekomst wordt er gekeken naar de verdere commerciële uitbouw van deze internationalisering. ‘Een andere focus is professionalisering. Omdat de commerciële motor nu volop in gang is, willen we ook operationeel alles een beetje verstevigen, formaliseren en uitwerken.’

Meer weten over YOKUU en de producten die ze verkopen? Neem een kijkje op de website.