Sluiten

Cyclobility kiest voluit voor groeistrategie voor duurzame fietslease

Author: Trividend
20240418_Com&Co_Cyclobility_©Jeroen Willems_238_lagere resolutie
11 jun
Deel op:

Cyclobility haalde de afgelopen maanden 2 keer in de pers, met de opening van hun zesde winkelin Lier en met de overname door het Belgische Down2Earth Capital. Beide passen in de groeistrategie van de specialist in kwalitatieve fietslease.

Een exit voor Trividend én een mooie gelegenheid om het succesverhaal van Cyclobiliy te schetsen en welke rol Trividend kan spelen bij de uitbouw van een schaalbaar circulair businessmodel.

Lokale verankering versterkt de corebusiness: fietslease

Van bij de start was de ambitie van Cyclobility om zoveel mogelijk mensen uit de wagen en op de fiets te krijgen, voornamelijk voor het dagelijkse woon-werkverkeer. En daar kunnen bedrijven een grote rol in spelen. Door om te schakelen van een salariswagen naar een mobiliteitsbudget en door het aanbieden van fietslease aan hun medewerkers. Hiervoor bestaat een interessant fiscaal kader.

Laat dit nu de core business zijn van Cyclobility: het leasen van kwalitatieve fietsen via samenwerkingsverbanden met bedrijven. Bedrijven stimuleren op die manier hun medewerkers om vaker voor de fiets te kiezen. Met ongeveer 4.000 leasefietsen – van premiummerken zoals Stromer en Riese & Müller – op de weg zijn daarin sinds 2016 mooie stappen vooruitgezet. Maar met de woorden van Andries Aumann, mede-oprichter en CEO: ‘Er ligt nog veel werk op de plank’. Het is de ambitie om te groeien, zowel in Vlaanderen, België als internationaal.

Cyclobility opende eerder dit jaar zijn zesde winkel in Lier. Dit past in het beleid van lokale verankering. De winkels, ook in Kluisbergen, Gent, Aalst, Roeselare en Sint-Niklaas, hebben een grote meerwaarde voor de naamsbekendheid. Een goedgelegen winkel in de buurt verhoogt het vertrouwen van de mensen. Naast bedrijven, richt Cyclobility zich ook op een ander doelpubliek: particulieren die een fiets zoeken, privé of via een leaseaanbod van een andere maatschappij. Meer winkels en bereikbaar zijn voor de klanten binnen een straal van 30 kilometer, vormt slechts een deel van de groeistrategie.

In de leasemarkt zit het grootste potentieel en 75% van de lease-fietsen passeren geen winkel. De assemblage van die fietsen gebeurt in sociaal economiebedrijf Werkplus. De levering en het onderhoud gebeurt via mobiele fietsherstelbusjes. En voor kennismaking met het fietsaanbod worden op de bedrijfssite testritten aangeboden.

Vandaag staat Cyclobility voor een omzet van 8,6 miljoen euro, een groei van ongeveer 70% ten opzichte van vorig jaar. In de klantenportefeuille zitten bedrijven als AZ Alma in Eeklo, gemeente Merchtem, Nexans, North Sea Port maar ook kleinere organisaties zoals Trividend.

Cyclobility en Trividend samen aan de start

Voor Pieter-Jan Van de Velde, senoir investeringsmanager bij Trividend is Cyclobility een mooi voorbeeld van hoe ze samen financieren met andere (impact)investeerders. Cyclobility formuleerde een financieringsvraag bij Triodos Bank. Daar was enthousiasme, maar werd wel de eis gesteld om het eigen vermogen te versterken. Bruno Iserbyt, toenmalig kantoormedewerker van Triodos herinnert zich: ‘Ik raadde aan om het gesprek aan te gaan met Trividend. Zij voorzien immers risicokapitaal voor startende impact ondernemingen.‘ Pieter-Jan vult aan: ‘zo’n warme lead vanuit het ecosysteem is als investeerder altijd interessant.

We analyseerden het dossier en waren ook enthousiast. Cyclobility groeide stap voor stap. Voor een financier is een circulair model ideaal. Er moeten immers veel activa gefinancierd worden. Dit was niet anders voor Cyclobility. Bij iedere kredietaanvraag bij Triodos, moest Andries op zoek naar extra achtergestelde leningen of bijkomende kapitaal. In eerste instantie kon Trividend deze groei volgen, ook dankzij de co-financiering door SIFO, het Sociaal Investeringsfonds van de Vlaamse Overheid en met een waarborg van PMV. In 2020 stapten we ook in het kapitaal. Later brachten we collega impact investeerder Change, Social Innovation Fund aan om het eigen vermogen van Cyclobility verder te vehogen.

Andries Aumann: ‘Naast de financiële inbreng, zetelt Trividend ook in onze raad van bestuur. Ze zorgen er mee voor dat Cyclobility een financieel doordachte strategie voert. Via hun netwerk kwam ik in contact met Change, het impactfonds van Credal waarin Triodos Bank eveneens participeert. Het is een absolute meerwaarde om aandeelhouders te hebben die verder kijken dan korte termijn winsten.

In 2022 was het tijd voor een stap hogerop. Regenero nam deel aan een nieuwe financieringsronde. Zij brachten ook nieuwe expertise in rond het opschalen van de onderneming en hadden veel expertise in de fietssector. Bestuur en management bereidden de onderneming voor op een volgende groeistap.

Pieter-Jan Van de Velde: Zo gaan we meestal te werk: eerst een achtergestelde lening, waar mogelijk in cofinanciering en geborgd. Eens we de ondernemer en het bedrijf beter leren kennen, gaan we verder. Zo stapten we in het kapitaal van Cyclobility. Waar mogelijk betrekken we ook andere investeerders om zowel het nodige geld als de nodige expertise rond tafel te bregen. Voor ons is dit een zeer mooi verhaal: ecologie en sociale tewerkstelling zitten in het DNA van het bedrijf.’

Kapitaalsinbreng Down2Earth Capital  biedt ruimte voor versnelling

Het speelveld in de fietsleasemarkt wijzigt snel. De markt groeit, bedrijven zetten meer en meer in op duurzame mobiliteit en de overheid moedigt dit fiscaal aan. Ruw geraamd zijn er 100.000 actieve fietsleasecontracten in België.  Ook de grootbanken, hebben zich gelanceerd in deze markt en dat vormt een grote uitdaging voor een relatief kleine speler als Cyclobility. Om in deze markt te blijven groeien was een groter en ander type investeerder gewoon een vereiste.

Andries: ‘We hebben toch wel vooral nood aan meer expertise. Als je je bedrijf wil laten groeien van een startup naar een scale-up dan kan Trividend daar nog een rol in spelen. Maar als je van een scale-up naar een echte industriële speler wil gaan dan heb je gewoon meer nodig. Dat is wel een groot verschil. Die raden van bestuur zijn wel iets heftiger. Ik heb er altijd voor gekozen om me goed te omringen, dat is nu niet anders

Cyclobility werkte samen met fusie- en overnamehuis Kumulus om een geschikte partner te zoeken om de toekomst veilig te stellen. Ze kozen voor het Belgische Down2Earth Capital, met de garantie dat ze hun eigenheid kunnen behouden. Zij worden de nieuwe hoofdaandeelhouder en zorgen niet enkel voor het nodige groeikapitaal maar brengen ook, vanuit hun ervaring met opschalen, de nodige expertise in om het bestaande management te ondersteunen. Andries en het huidige management blijven aan het stuur: zij herinvesteerden in hun fietsverhaal.

Voor de huidige investeerders-aandeelhouders: Trividend, Change-Credal en Regenero Impact Fund van Degroof Petercam is dit het einde van de rit maar zij zien hun geloof in Cyclobility beloond met een mooie exit. De lopende leningen bij Trividend blijven wel behouden, Cyclobility blijft dus wel nog even in onze portefeuille.

 Impact schalen

Andries is er vast van overtuigd dat net in het overtuigen van grote financiële spelers zoals private equity en grote fondsen, om mee te stappen in duurzame ondernemersverhalen de opportuniteiten zitten om impact te realiseren. Zoniet stelt hij: ‘blijf je in de marginaliteit. Hoe meer groot kapitaal we kunnen overtuigen om te investeren in duurzaamheid, hoe meer kans op structurele verandering.

En dus blijft de aanpak gelijk, maar op een grotere schaal en voor grotere bedragen. Ook de samenwerking met de sociale economie partner voor het monteren en leveren van fietsen blijft behouden.

Pieter-Jan geeft aan: ‘Cyclobility is een mooi voorbeeld van het lockstepmodel: door als onderneming te groeien, groeit ook de positieve impact. Hoewel er ook hier soms trade-offs zijn. Cyclobility kiest ervoor om de duur van leasingcontracten te verlengen, eerst naar 4 jaar, en nu ook geregeld naar 5 jaar. Dit zorgt ervoor dat fietsen langer intensief benut blijven, en de maandkost daalt. Mooi voor de gebruiker, maar het zorgt wel voor een lagere jaarlijkse omzet van de onderneming. Niet vanzelfsprekend dus om die stap te zetten voor een onderneming, maar wel zeer waardevol op systemisch vlak: niet alleen de fietsen van Cyclobility worden op deze manier langer gebruikt. Ook de markt moet volgen. Hierdoor moeten andere leasingmaatschappijen volgen en moeten ook zij kiezen voor fietsen met een lange levensduur en worden minder kwaliteitsvolle fietsen uit de markt geduwd.’

Cyclobility heeft de afgelopen jaren een mooi groeiparcours afgelegd. Op basis van een goed financieel plan dat ze hebben kunnen waar maken. En waardoor ze vandaag klaar staan voor een volgende fase in hun groeistrategie.

 

foto’s door Jeroen Willems

aanbod voor bedrijven

Cyclobility is de specialist in het leasen van kwalitatieve fietsen. Als bedrijf kan je beroep op hen doen als je voor je werknemers een aantrekkelijk mobiliteitspakket wil uitwerken.

Ze komen tot op de werkplek om jouw medewerkers fietsen te laten uittesten. Aarzel niet.

Neem contact op met Cyclobility