Sluiten

Etheclo, de coole logistieke oplossing van de toekomst

Author: Bruno Iserbyt
etheclo
23 jun
Deel op:

Etheclo, de coole logistieke oplossing van de toekomst, biedt een unieke oplossing voor het transporteren en opvolgen van koudegevoelige producten. Jos Miermans: “Iemand die onze boxen gebruikt, kan op zijn beide oren slapen. De bestelling zal op de juiste temperatuur aankomen.”

Jos Miermans en Marnix Van Bockhaven leerden elkaar kennen bij Bpost. Daar werkten ze samen aan een project rond thuislevering van boodschappen. Toen Bpost de stekker uit het project trok, wilden Marnix en Jos van geen wijken weten. Eerst zouden ze als consultants hun klanten bijstaan, maar al snel bleek dat ze moesten doen in plaats van denken. Etheclo was geboren.

De voorloper van de Etheclobox kon de koude keten gekoeld tot 12 uur waarborgen.  Voor smart-city en korte keten volstaat meestal 12 uur.  Door de betere isolatie zijn minder koelelementen nodig. In de alternatieve box, met vrieselementen, kan Etheclo tot 12 uur diepvries waarborgen.

Voor e-commerce toepassingen kan dit vandaag tot 36 uur. Zo kan gedurende de volledige logistieke keten de temperatuur gewaarborgd worden. Een handelaar maakt in de namiddag zijn bestellingen klaar, ’s avonds haalt de logistieke partner ze op. ’s Nachts verdeelt die de bestellingen dan over de verschillende depots verdeeld en de volgende dag ontvangt de klant zijn bestelling op een door hem gekozen moment.

Een QR-code, een barcode én een ID-chip – verwerkt in het label – zorgen de handelaar weet welke dozen binnen komen en buiten gaan. Vanaf het punt van vertrek tot het punt van aankomst meet een sensor om de vijf minuten de temperatuur in de box. Die info komt in de Etheclo-app.

Er is ondertussen uit verschillende sectoren vraag. Naast een aantal grote retailers, is ook de medische sector een potentiële klant. Dierenartsen zonder Grenzen gebruikt bijvoorbeeld de Etheclo-box om vaccins in de Sahel te verdelen. Etheclo blijft dan ook verder innoveren: zowel volume van boxen als isolatiewaarde kunnen verschillen. En we staan nog maar aan het begin van deze logistieke revolutie.

“Stop thinking outside the box, start thinking inside and around the box,” aldus Jos. “Slimme steden, slimme sloten, … Dit is nog maar het begin. In Scandinavië loopt zelfs een project waar de postbode gekoelde producten bij jou thuis in de koelkast zet, helemaal gemonitord.”

Etheclo kwam via Circular Kickstart en FinMix bij Trividend terecht. Naast Trividend zijn ook Change en Triodos belangrijke financiële partners. “Financiers die geld aanbieden aan bedrijven met een visie, dat was voor ons belangrijk. We voelen ook dat Trividend meedenkt,  de opmerkingen en aanbevelingen op het investeringscomité waren een meerwaarde. Zo is het partnerschap veel relevanter dan gewoon financier en klant.”

Heb jij ook een duurzaam idee dat de logistieke wereld op zijn kop zal zetten? Neem snel contact op met Trividend !