Sluiten

Timmeren aan een warme samenleving met Timmerwerkt 

Author: Trividend
220415-Borredam-©MarbleMoon-01-640×640
21 sep
Deel op:

De obstakels om een opleiding te volgen of werk te vinden zijn voor nieuwkomers groot: te weinig kennis van de taal, niet de juiste diploma’s of vooroordelen op de arbeidsmarkt. Bij Timmerwerkt kunnen gemotiveerde vluchtelingen zinvol aan de slag. Van een unieke kast tot een gehele keuken, bij Timmerwerkt maken ze dit voor jou met liefde.

Het verhaal

Timmerwerkt werd in 2018 opgericht door Hans en Olivier. De missie: werken aan een warme samenleving door meubels op maat te maken met gemotiveerde vluchtelingen.

“Aan UGent heb ik een IT-opleiding gevolgd. De eerste 10 jaar van mijn carrière werkte ik als IT-lector in het hoger onderwijs”, vertelt Hans. “Hoewel ik altijd graag heb lesgegeven, lag de schoolse context mij gewoon minder. Ik wou ondernemen met een sociale insteek.”

“Ik heb altijd graag gereisd. De positieve ingesteldheid en hartelijkheid van de mensen tijdens die omzwervingen raakte me. Straatarm of niet, er kon steeds een lach of een vriendelijke babbel vanaf. Toen kwam het besef dat ik iets met vluchtelingen wou doen. Ik wou hen een warme ontvangst geven én op weg helpen naar een job in België!”

Olivier, die zelf werkzaam was in de sociaal-culturele sector, leerde Hans kennen via een gezamenlijke vriendin.

“Zot eigenlijk hoe het gelopen is: op een terras hebben we gebabbeld en gebrainstormd over het idee. Diezelfde dag nog was de zaak beklonken. Samen zouden we van start gaan met Timmerwerkt!”

Toch liep niet alles vanzelf. “In de begindagen had ik echt de naïeve gedachte dat de vluchtelingen zich massaal zouden aanbieden om deel te nemen aan ons project. Helaas was dit niet zo. Via gekende kanalen zoals het OCMW gingen we dan maar op zoek naar mensen.”

Timmerwerkt en Trividend

Sinds 2022 ondersteunt Trividend de groei van Timmerwerkt met een achtergestelde lening. Daarnaast heeft Trividend de juiste persoon gevonden die als bestuurder het team van Timmerwerkt versterkt om de groei te helpen realiseren.

Timmerwerkt bevindt zich wat tussen de sociale sector en de reguliere sector en kun je zien als een soort tussenhalte. Timmerwerkt ontvangen weliswaar indirecte steun via de lonen van de vluchtelingen, maar voor de rest functioneert het eerder als een regulier bedrijf met strakke deadlines en een hoog werktempo. Ze merken ook dat hier nood aan is, want vaak is de stap van een sociaal maatwerkbedrijf naar de reguliere markt voor veel werknemers te hoog. Timmerwerkt gaat nu ook aan de slag met opdrachten op maat.

Podcast

Leer meer over Timmerwerkt en diens werknemers via de Podcasts, zoals het verhaal van Ibrahim uit Irak, die nu in België zijn leven opnieuw opbouwt als meubelmaker.

Zoek je zelf een unieke kast, dressing, tafel, bed of keuken, op maat van je ruimte, je stijl en je budget?
Bekijk het aanbod bij Timmerwerkt!