Sluiten

Sociale economie en de nieuwe normaal

Author: Trividend
95246bd012e7e921fdb1b15bbfaf11d9-distance-1
08 sep
Deel op:

Revoluties zijn niks anders dan de normale evolutie die een sprintje trekt. We razen met zijn allen drie keer zo snel over een pad dat een aantal voorlopers in de maatschappij al ingeslagen was. Laten we dan ook een beetje bedachtzaam zijn met grootse termen als de nieuwe normaal. Is die vooral nieuw of toch vooral normaal?

Trividend, het eerste impactinvesteringsfonds van België, investeert sinds zijn ontstaan in 2001 uitsluitend in organisaties uit de sociale economie of bedrijven die kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit werd lang weggezet als geitewollesokkeninvesteren en ‘zachte’ economie. Onterecht. Sociale economie blijft in de eerste plaats economie: huishoudkunde waarbij de beschikbare, schaarse middelen op een efficiënte manier ingezet moeten worden. Ondertussen investeerden we meer dan 7 miljoen euro in die zogenaamde ‘zachte’ economie. Hoewel de recente covid-crisis voor vele mensen reden was om te denken dat alles radicaal zou veranderen, blijft de doughnut bij ons op het menu staan.

Ondanks de schokgolf in bepaalde sectoren bleven de meeste van onze klanten het roer stevig vasthouden en in dezelfde richting varen. We staan hen vanuit Trividend bij met advies, uitstel van afbetaling en in sommige gevallen zelfs met extra investeringen.

Een van die zogenaamde revoluties die covid heeft versnelt, is de digitale (r)evolutie. Die maakt zoals elke revolutie, ook slachtoffers: zowat een derde van de Belgen heeft zwakke digitale vaardigheden en zowat 1 op 10 gebruikt het internet niet. Vier op tien landgenoten riskeren digitale uitsluiting. En digitale uitsluiting zorgt in een digitale wereld voor sociale uitsluiting. Die uitsluiting probeert BEEGO, een digitale pechverhelpingsdienst, tegen te gaan. Ze doen dit onder andere door, in opdracht van lokale overheden, kansengroepen te helpen bij het opzetten van hun laptop, zodat net de zwaksten ook toegang krijgen tot thuisonderwijs. Daarom stapte Trividend begin dit jaar, samen met andere durfinvesteerders Oya Seed en Change, in het kapitaal van BEEGO.

Ook onze mobiliteit verandert. Al in 2018 investeerden we in Cyclobility, een fietsleasebedrijf dat zich toelegt op het leasen van elektrische (high speed) bedrijfsfietsen. Samen met Change rondden we deze zomer een financieringsronde van 1,35 miljoen af om de verdere groei van Cyclobility mogelijk te maken. Ambitie: de vloot van 2.000 naar 10.000 fietsen brengen de volgende vijf jaar.

Zelfs in de geplaagde eventsector blijven we investeren. Het team van Konligo, dat modulaire stands op basis van gerecycleerd aluminium ontwerpt, versnelde zijn R&D en bracht in recordtempo twee nieuwe producten op de markt. Op die manier spelen ze in op de noden van retailers die plots wachtrijen moeten organiseren en boorden ze een nieuwe markt aan die ze oorspronkelijk pas binnen enkele jaren wilden betreden.

Wie snel wil gaan, gaat alleen. Wie ver wil gaan, gaat in groep. In al deze dossiers werkte Trividend samen met partnerorganisaties die zich hebben verenigd in Solifin, de koepel van sociale financiers. Samen zijn we er van overtuigd dat deze crisis het moment is om te investeren. Investeren in een inclusieve, volhoudbare economie. Want de nieuwe normaal lijkt vooral de normaal te worden die wij van bij onze oprichting voor ogen hielden: een economie waar winst geen doel is, maar een middel. Een middel om er voor te zorgen dat de nieuwe normaal voor eens en altijd door iedereen als normaal wordt beschouwd.