Sluiten

Henry van de Velde Awards 2021: Facadeclick wint Ecodesign by OVAM Gold Award

Author: Trividend
5516111e6ea986404c564ba15cbe0849-facade
08 feb
Deel op:

Facadeclick is een innovatief en circulair bouwsysteem van Patrick en Jasper Vandenbempt. Ze ontwikkelden een holle baksteen met verbindingsstukken uit gerecycleerd kunststof die je op andere stenen kan klikken, net zoals Legoblokjes. Met Facadeclick bouw je een muur drie keer sneller dan met de traditionele bouwmethode, zonder mortel of lijm. Dit bouwsysteem verbruikt dus minder water, reduceert de CO²-uitstoot en is mogelijk in alle weersomstandigheden. Bovendien kun je al het materiaal dat je bij dit bouwsysteem gebruikt, ook weer uit elkaar halen en recycleren. Circulair dus.

“Wij houden nauwlettend in de gaten of elke stap die we zetten binnen ons bedrijf past binnen het circulaire economie gedachtengoed en we kiezen onze partners ook vanuit die insteek”, aldus Patrick Vandenbempt.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Bouw- en sloopafval is veruit Vlaanderens grootste afvalstroom. Een groot gedeelte van die stroom kan wel gerecycleerd worden, maar ook daar kruipt energie in. Door in te zetten op ecodesign pakken we het probleem aan de bron aan. Materialen kunnen zo bijna onmiddellijk weer als nieuwe grondstof gebruikt worden zonder een (ingewikkeld) recyclageproces te moeten doorlopen. Zo wordt het een stuk makkelijker om de materialenkringloop voor een bepaald product te sluiten. Vlaanderen bewijst hiermee voluit haar voortrekkersrol in de circulaire economie op te nemen.”

De Henri van de Velde Awards zijn al meer dan een kwarteeuw een vaste waarde in de designwereld. Ze tonen aan dat design in elke vezel van het dagelijkse leven verweven zit. De Awards bekronen het werk van creatieve ondernemers die vanuit design een positieve impact hebben op samenleving en economie.