Sluiten

Trividend stapt mee in Resortecs

Author: Bruno Iserbyt
resortecs thread spool_by H&M foundation
20 mei
Deel op:

Resortecs haalde €960.000 op om een eerste industriële demontage oven te bouwen. Het bedrijf wil kledij recycleren op industriële schaal. En dat er werk is in de fashion, moge duidelijk zijn. 

Het opgehaalde kapitaal laat Resortecs toe hun demonteerbare rivet knopen te commercialiseren. Naast subsidies van Vlaio sloot Resortecs converteerbare leningen af bij Vlaams Investeringsagentschap PMV, Fashion For Good en Trividend.

Daarenboven zoekt de start-up nog € 350k extra voor een sorteerlijn om aan te sluiten op de demontageoven. Er lopen op dit moment gesprekken met investeerders gespecialiseerd in textiel of recycling.

De eerste demontageoven komt bij Purfi. Purfi Manufacturing beschikt over een revolutionaire technologie om katoen en polyester te recyclen zonder de vezelkwaliteit te verminderen.

“Met die fondsen kunnen we onze complete oplossing implementeren. Zo kunnen kledingmerken onverkochte goederen op industriële schaal hergebruiken. Tegelijkertijd moeten we een sterke verkoop- en backoffice uitbouwen ”

- Cédric Vanhoeck - Resortecs

Samen kunnen Resortecs en Purfi textiel uit kledingstukken automatisch demonteren en recyclen zonder enig kwaliteitsverlies. Dit maakt kleding-tot-kleding recycling mogelijk op industriële schaal – op een kosteneffectieve manier. Van fast fashion tot premium staan merken ​​in de rij om deze innovatieve clean tech-oplossing uit te testen.

Om kledingstukken te recyclen, moeten ritsen, knopen en labels (handmatig) worden verwijderd. Dit arbeidsintensieve werk is kostbaar en traag. Door simpelweg het naaigaren en de knopen te verwisselen bij de productie van kleding, gebeurt de demontage met Resortecs  5 keer sneller. Resortecs naaigaren en klinknagelknopen smelten bij temperaturen tussen 150 ° C en 200 ° C. Hierdoor verdwijnen naden automatisch door de kledij simpelweg op te warmen.

Deze kleine verandering heeft niettemin een grote impact. Resortecs in combinatie met her- en upcyclingpraktijken maakt het mogelijk om de uitstoot van kleding met 20-50% te verminderen. Daarnaast verlagen de merkkosten van onverkochte voorraad tot 64%. 

Resortecs is bekroond door de H&M foundation, Textirama foundation en de Europese Commissie voor zijn naaigaren/demontage oplossing.

De mode-industrie is verantwoordelijk voor 5-10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Wereldwijd wordt elke seconde een vuilniswagen met textiel verspild. Alles samen zo'n 34 ​​miljoen ton per jaar. Ongeveer 30% van de geproduceerde kledingstukken blijft in magazijnen en komt nooit bij een klant terecht. Toch recyclen we minder dan 1% van alle kledij. Dit is niet alleen een ramp voor het milieu. Het betekent ook jaarlijks $ 500 miljard verspilling aan materialen.