Sluiten

Cyclobility haalt 1 miljoen euro investering op bij sociale financiers

Author: Trividend
754514e44cbe015b22e35e2c523bafd6-finmix
07 sep
Deel op:

                           Gepubliceerd: 7 september 2020

 

Cyclobility werd vier jaar geleden opgericht en biedt een efficiënte oplossing voor woon-werkverkeer door het leasen en verkopen van kwalitatieve (elektrische) fietsen.

“Ons model is uniek,” aldus Andries Aumann, zaakvoerder van Cyclobility. “Cyclobility is een leasepartner à la carte: wij combineren fietsleasing met onze eigen mobiele fietsenwinkel en testcentrum in Kluisbergen. Zo garanderen we kwaliteit en bieden wij onze klanten een snelle en uniforme service. Wij zijn gespecialiseerd in fietslease voor bedrijven. Daarbij begeleiden, ontzorgen en motiveren we zowel werkgever en werknemer. Alles voor de ideale, dagelijkse fietservaring.”

De corona-crisis bracht het mobiliteitsvraagstuk extra onder de aandacht. De aanvragen blijven dus komen. “We kunnen, mits de nodige veiligheidsmaatregelen, verder werken zoals voorheen. Infomomenten voor medewerkers, test events, onderhoud: alles gebeurt op de site van het bedrijf dat klant wil worden. Wij zorgen voor een minimale extra workload en begeleiden de betrokken diensten van A tot Z bij het invoeren van de fietslease.”

Ondertussen telt de Cyclobility-vloot meer dan 2.000 bedrijfsfietsen. Grote Vlaamse KMO’s zoals Callens uit Waregem, maar ook Belgische afdelingen van multinationals zoals Plastal en Nexans trekken het peleton. “En ook WoninGent, North Sea port en zorginstellingen zoals de Zusters van Berlaar zijn belangrijke klanten”. Voor de leveringen en montage van de fietsen werkt Cyclobility samen met Veloods, een afdeling van het Waregemse maatwerkbedrijf Werkplus.

Sociale financiers

Nadat Trividend eind 2019 in het kapitaal van Cyclobility stapte, kwam daar half juni ook Change, het social impact fonds van Credal, bij. En daar is zaakvoerder Andries Aumann zeer blij mee: “Het was van bij de oprichting van Cyclobility duidelijk dat we financiële partners zouden kiezen die, net zoals ons, ecologisch, economisch en sociaal verantwoord ondernemen. Zo is Triodos Bank van bij de start onze huisbankier. Dankzij deze kapitaalverhoging hebben we bij hen een extra kredietlijn kunnen opnemen. Zo hebben we iets meer dan een miljoen ter beschikking om verder te groeien.”

“Al van bij het eerste contact met Andries was ik sterk geboeid”, aldus Jan Depoortere, relatiebeheerder bij Triodos Bank. “Alle elementen waren dan ook aanwezig om te kunnen slagen: een duidelijke visie, een realistisch ondernemingsplan en dit gekoppeld aan een indrukwekkende persoonlijke drive. Voor een bankier een zegen, want dit kom je niet iedere dag tegen. De grootste verdienste was dat Andries als één van de eerste de markt van leasing van fietsen aan bedrijven betreden heeft. Hier plukt hij vandaag nog steeds de vruchten van.”

Bij de opstart nam Triodos telkens de raamcontracten, die Cyclobility afsloot met zijn klanten, in pand. Bij elke bestelling werd een bedrag van het toegestane krediet vrijgemaakt. Zo verhoogden de exposure en de borg hand in hand. Triodos dekt het krediet immers in met een waarborg van PMV.

Versterking eigen vermogen

Om zijn eigen vermogen te versterken, nam Andries Aumann, op aanraden van Triodos Bank contact op met het Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie, Trividend. Trividend financiert bedrijven door middel van (converteerbare) achtergestelde leningen en neemt ook aandelenparticipaties. Zo ging het ook bij Cyclobility.

“Al in 2018 kenden we een eerste achtergestelde lening toe, in cofinanciering met SIFO, het Sociaal Investeringsfonds van de Vlaamse Overheid en met een waarborg van PMV,” aldus Pieter-Jan Van de Velde, directeur van Trividend. “Zo gaan we meestal te werk: eerst een achtergestelde lening, waar mogelijk in cofinanciering en geborgd. Eens we de ondernemer en het bedrijf beter leren kennen, gaan we verder. Vorig jaar stapten we dan in het kapitaal van Cyclobility. Voor ons is dit een zeer mooi verhaal: ecologie en sociale tewerkstelling zitten in het DNA van het bedrijf.”

Andries Aumann: “Naast de financiële inbreng, zetelt Trividend ook in onze raad van bestuur. Ze zorgen er mee voor dat Cyclobility een financieel doordachte strategie voert. Via hun netwerk kwam ik in contact met Change, het nieuwe impactfonds van Credal waarin Triodos Bank eveneens participeert. Het is een absolute meerwaarde om aandeelhouders te hebben die verder kijken dan korte termijn winsten.”

Econoom Koen Schoors, voorzitter van Trividend, is opgetogen met de kapitaalverhoging en de verdere groei van Cyclobility. “Het is een typevoorbeeld van wat we vandaag nodig hebben. Ondernemers met een visie op transitie, gesteund door financiers die naast financiële meerwaarde ook oog hebben voor de maatschappelijke impact van hun investeringen. Het toont ook aan dat privaat-publieke samenwerkingen werken. ”

Ook bij Change niets dan blije gezichten. “Als impactfonds in opstart zijn we verheugd mee in dit project te kunnen stappen. Voor ons is het belangrijk dat ook de andere financiële partners, zijnde Triodos en Trividend overtuigd zijn van de maatschappelijke impact. We kijken ernaar uit om ook in andere projecten met hen samen te werken,” aldus Philippe Herbiet, coördinator van Change.

Dieter Blondeel, senior investeringsmanager bij PMV: “PMV was gecharmeerd door het innovatieve businessmodel waarmee Cyclobility de nieuwe mobiliteit mee vorm wil geven. Als Vlaamse investeringsmaatschappij willen we mee inzetten op projecten met een hoge maatschappelijke meerwaarde en met een goed businessmodel. De combinatie van die elementen met het sterke ondernemerschap van Andries overtuigden ons om mee te investeren in Cyclobility.”

Trividend is fier op deze financieringsronde, die bewijst dat haar netwerkstrategie werkt. Samen met collega’s Triodos en Change en met inbreng van de Vlaamse overheid hebben we er voor gezorgd dat Cyclobility nog meer bedrijfswagens kan vervangen door bedrijfsfietsen.

Ook een project dat maatschappelijke impact heeft? Mail Jesse om te zien wat Trividend voor jou kan doen.

Bekijk hier de reportage op Kanaal Z: http://bit.ly/cyclobility