Sluiten

Bistro De Borre: een inclusief ecosysteem van zaadje tot bord

Author: Fee Dubois
2A0B1C7C-E9DA-4610-9E46-71910ADC9581_1_105_c
15 jun
Deel op:

Bistro de Borre, dat is genieten van lekkere en eerlijke producten in het hartje van Bierbeek. De vennootschap, die ontstond door de samenwerking van verschillende partners, schotelt je gerechten voor met ingrediënten die lokaal geproduceerd zijn, en werkt samen met talenten die hun plek niet vinden op de arbeidsmarkt.

‘Bistro de Borre is een systeem waarbij we op sociaal-, ecologisch- en ondernemersvlak impact proberen maken en werd opgestart door drie partners: Het lokale bestuur van de gemeente Bierbeek, de zorggroep Sint-Kamillus en sociaal economiebedrijf De Winning’, vertelt Filip Vanlommel, directeur van De Winning. Zijn organisatie bestaat uit verschillende vzw’s en vennootschappen, allemaal actief rond enerzijds sociale tewerkstelling en anderzijds activiteiten in de groen-, landbouw- en voedingssector.

‘De drie partners hebben elk hun doelstellingen. Voor de gemeente Bierbeek is dit het lokale weefsel van inwoners en verenigingen een vrijetijdsplek geven. Bij Sint-Kamillus gaat het over het aanbieden van een werkvloer voor personen uit hun zorginstelling, om zo re-integratie op de arbeidsmarkt te creëren. Voor De Winning, ons sociaal economiebedrijf, is het doel voornamelijk de afzet van onze landbouw en tuinproductie optimaliseren in functie van de korte keten. Want we hebben bij De Winning een kleine bio-boerderij waar we veel sociale tewerkstelling realiseren, maar we zijn te klein om met onze producten naar retail of veilingen te trekken. We willen de marge in eigen hand houden door zelf een ecosysteem van zaadje tot op het bord op te zetten.’

 Bekijk hier de video van sociaal economiebedrijf De Winning, één van de drie partners:

Bistro De Borre zag in begin 2022 het eerste licht, en werd operationeel actief in september van dat jaar. ‘De eerste uitdaging was om de uitbating operationeel te krijgen, op relatief korte termijn. Een tweede uitdaging waarvoor we vandaag staan, is het uitzoeken van een evenwicht tussen onze drie thema’s. Zorgen dat we het sociale goed in kaart brengen, de korte keten promoten en zorgen dat we dit binnen een financieel rendabel bedrijf doen.

Bistro De Borre en Trividend

Hoe kwam Bistro De Borre bij Trividend terecht? ‘We kenden Trividend al een beetje, als solidaire financierder van sociale impactorganisaties. Het laatste zetje in de goede richting kregen we via Febecoop, die ons mee begeleid hebben met het opmaken van ons ondernemingsplan. Zij vertelden dat het misschien wel zinvol was om ook eens bij de solidaire financierders aan te kloppen, waarna we Trividend hebben gecontacteerd.’

‘Vandaag helpen ze ons uiteraard met financiële ondersteuning. Maar er zetelt ook iemand van Trividend in ons besturingsorgaan, die de nodige expertise binnenbrengt vanuit het cooperatieve gedachtegoed. Trividend verplicht ons ook om na te denken over andere impactindicatoren buiten de financiële kant. We bekijken nu of we nog andere impactindicatoren kunnen definiëren waar we met Bistro De Borre een effect op kunnen hebben. Dit is een zeer goede en zinvolle oefening die ons helpt de juiste focus te houden.’

Wanneer Filip naar de toekomst kijkt, is zijn voornaamste doel vooral bewijzen dat het concept werkt. ‘Dat is al een grote uitdaging op zich. Eens we weten dat we met een succesvol model zitten, wil ik nadenken over hoe we dit kunnen verspreiden. Of het nu door onze eigen organisaties is of doormiddel van andere bedrijven die onze manier van werken overnemen, ik wil graag wegen vinden waarop we onze impact kunnen vergroten. Het concept van een atypische samenwerking, waarbij we kijken of horeca ook een verlengstuk kan zijn van een duurzaam korte ketenmodel, waarbij je mens, ecologie en ondernemerschap samenbrengt.’

Wij (Febecoop) begeleiden Bistro de Borre als adviesbureau. Ik heb twintig jaar in Bierbeek gewoond. Daarom ben ik, wanneer Trividend een participatie nam, op hun vraag bestuurder geworden bij Bistro De Borre. Want we zijn bezig met een sociale en coöperatieve economie, met mensen die geëngageerd zijn. Je kan hen moeilijk stimuleren als je zelf niks doet om de samenleving te helpen. En dan bij voorkeur in dingen waar je goed in bent. Mij moet je niet vragen om met mijn handen te gaan werken, want dan loopt het fout. Maar ik ken iets van financiële plannen, dus hierin kan ik helpen. Ik volg bij Bistro de Borre de strategie op en zorg voor toezicht over het financieel beleid, zodat alles goed verloopt. Je bent als bestuurder ook bezig met de grote lijnen, alles wat met marketing en personeel te maken heeft. Maar altijd volgens het principe, als je bestuurder bent, buig je je over wat moet gebeuren, niet hoe dit moet gebeuren.

- Peter Bosmans, professioneel verbonden aan Febecoop, als directeur, over zijn rol als bestuurder bij Bistro de Borre.