Sluiten

Terugblik op de eerste Belgium Impact Week

Author: Trividend
evpa-impact-week
06 dec
Deel op:

De eerste Belgium Impact Week was een groot succes! De launch van What IF Belgium – Belgian Impact Day werd gecombineerd in dit groots evenement met de Ashoka #ChangemakerSummit, de Belgium Impact Day en de EVPA jaarlijkse conferentie. Piet Colruyt, Steven Serneels, Celine Vaessen hebben samen een prachtig initiatief opgezet, bravo!

 

Wat zijn de take-aways van deze inspirerende week?

  1. Hoewel we vooruitgang boeken, staan we voor grote uitdagingen en moeten we onze krachten bundelen en sneller te werk gaan. Dankjewel Adélaïde Charlier voor deze reminder!
  2. Regels zijn regels – laten we ervoor zorgen dat we de juiste regelgeving instellen – volgens Sandrine Dixson-Declève
  3. Het afhankelijk maken van impact fondsbeheerders van de resultaten op het gebie dvan impact van hun portfolio wordt de nieuwe norm, terwijl Ashoka’s #carry4good programma nieuwe interesse wekt bij de traditioniele VC en PE-fondsen.
  4. Place-based impact investeren wekt redelijk wat interesse in België en Europa. Dankzij James Burrows, Jennifer van der merwe, Alain Boribon, Katrien Rycken en Frederik Matthijs voor jullie inspirerende input!
  5. Steward-Ownership groeit, maar is nog steeds een uitdagend concept voor impact investeerders. De vragen waar zij mee rondlopen zijn: wat zijn de voordelen van het opdelen van dividend rechten en beslissingsmacht in bedrijven? Wat is genoeg? Voor zowel fondsen als voor investeerders? Dank voor de inspirerende input van Peter Depauw, Yvette Verleisdonk and Tatiana van Lier.
  6. De Europese Commissie biedt uitgebreide steun aan impact fondsen, maar er bestaat nog steeds een kloof in het katalistische kapitaal en structurele ondersteuning aan impact fondsen die kleine investeringen van 100-500k bieden aan early stage #SocEnt, zowel middels structurele subsidies en door het ontvangen van lage omzet. Lara Viada, Janka Petocz, Bianca Polidoro.

Wij zijn enorm dankbaar voor de bijdrage van onze klanten Cargo Velo, Konligo en Resortecs die een inspirerende rondleiding hebben gegeven aan EVPA leden uit heel Europa. De rondleiding bestond uit demonstraties van producten en een presentatie over de verschillende groeifases van de organisatie, met een focus op de investeringssuccessen en uitdagingen. Vanuit Trividend vinden we het geweldig om te zien dat hier concrete connecties en ideeën uitwisselingen uit onstaat.

 

Ten slotte een oproep aan jullie! De energie rond het thema place-based impact investeren was duidelijk voelbaar. Vanuit Trividend willen wij hier graag op verder bouwen door middel van een pilot in Vlaanderen! Wij zijn daarom op zoek naar iedereen die geïnteresseerd is om hieraan mee te werken. Wij doelen op het hele scala van impact investeerders: van filantropische organisaties, fondsen, stichtingen en lokale overheden tot impact investeerders en klassieke banken. Ben je geïnteresseerd om hieraan mee te werken? Neem contact met ons op via [email protected] en laat het ons weten!