Sluiten

Trividend Provincie Antwerpen breidt aanbod uit naar circulaire impact ondernemers

Author: Els De Mol
twerk
27 jun
Deel op:

Sociale ondernemers kunnen reeds lang bij De Provincie Antwerpen terecht voor diverse vormen van ondersteuning. Sinds de oprichting van Trividend Provincie Antwerpen in 2017 kunnen sociale economiebedrijven en impactondernemers die beroep doen op sociale economie in hun productieketen, gebruik maken van renteloze leningen. Deze vorm van ondersteuning wordt nu uitgebreid naar ondernemingen die werken aan circulaire oplossingen maar daarvoor nog geen beroep doen op sociale economie, zij komen nu ook in aanmerking voor leningen, weliswaar niet rentevrij.

TWERK en Trividend: een mooie samenwerking

In 2018 klopte Bart Michiels, coördinator bij TWERK vzw, aan bij Trividend Provincie Antwerpen en kreeg een renteloze lening van 50.000 euro voor de financiering van nieuwe machines en de inrichting van een nieuw atelier en een commerciële ruimte.

TWERK vzw groeide uit van een klein goed doel naar een succesvol chocoladeatelier. Maar om dat te realiseren, was er nood aan een gezond businessplan, alsook investeringen om dit plan tot een goed einde te brengen. Hiervoor werd de link met Trividend gelegd.

'Enkele jaren geleden moesten we investeren in infrastructuur om te kunnen groeien. Via de geijkte kanalen was het op dat moment niet zo eenvoudig. Bij Trividend kregen we niet alleen financiering, maar ook begeleiding en monitoring op maat. Dat kan een bank niet bieden. In Trividend Provincie Antwerpen vonden we niet alleen snel een luisterend oor, maar ook een partner waarmee we in het volste vertrouwen konden samenwerken. Trividend is vertrouwd met de sociale economiesector en met ons bedrijf, en dat maakte de conversatie heel wat eenvoudiger. Dankzij hun empathische houding en de administratief lichte lening kregen we zo snel extra zuurstof om onze groei verder waar te maken. De impactgedreven investeringsvisie van Trividend komt bij ons goed van pas.'

- Bart Michiels, coördinator bij TWERK vzw

 

TWERK komt in aanmerking voor een renteloze lening van Trividend Antwerpen omwille van hun sociale tewerkstelling: mensen met een autismespectrumstoornis krijgen hier de kans om hun talenten in te zetten in een zinvolle job. Ze zijn stuk voor stuk uitgegroeid tot ambachtelijke chocolatiers die met aandacht, precisie en veel liefde de lekkerste producten afwerken.

Maar ze hebben ook positieve impact op andere vlakken:

  • Eerlijke handel: TWERK gebruikt als grondstof voor de chocolade uitsluitend de strengst gecertificeerde fair trade cacaoproducten uit het Zuiden.
  • Ecologie / duurzaamheid: TWERK zet in op duurzame en ecovriendelijke verpakkingen. Ze gebruiken groene energie afkomstig van 46 zonnepanelen, én ze investeerden in een elektrische bestelwagen.

Heb je de smaak te pakken? Lees het volledige artikel op de website van de Provincie Antwerpen. Of ga naar de website van TWERK.

Een duw in de rug van Antwerpse impactondernemers

De voorbije jaren heeft Trividend Provincie Antwerpen ook leningen toegekend aan de volgende organisaties:

  • Gelateria Julietta is een ijssalon waar mensen met een verstandelijke beperking de klanten bedienen, en dit in een betaalde job, dankzij de samenwerking met Grip vzw.
  • Buurman vzw is een circulaire bouwmarkt waar gebruikte bouwmaterialen en gerooide stadsbomen worden verzameld, verwerkt en aangeboden aan burgers en bedrijven. Ze werken samen met Manus en Kunnig.
  • Warmenbol cv brouwt biologische bieren. Ze bouwen ook een eigen picobrouwerij met hopveld uit, en hebben een samenwerking met Pegode.
  • Nectarist (Pro-Polis bv) levert verantwoorde honing en expertise voor imkers, dit uit liefde voor de bijen. Elke (startende) imker kan bij hen terecht voor kwaliteitsvol materiaal én advies! Ze werken nauw samen met sociale-economieprojecten WerKans en Ecokoeriers
  • Yuma Labs (Studio Moonshot bv) gebruikt afval om circulaire zonnebrillen te maken. Maatwerkbedrijf Flexpack (Nectari vzw) zorgt voor de verpakking.
  • HNST (Circular Textiles bv) maakt duurzame, recycleerbare jeans, en werkt samen met Kringwinkel Antwerpen.
  • JEC De Krone vzw is een Job-ErvaringsCentrum waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring kunnen komen opdoen (o.a. mensen met een ASS). Zij verzorgen de uitbating van BrASSerie De Krone en eetcafé t’ASS.

Trividend Provincie Antwerpen: financiering van impactondernemers praktisch

Trividend Provincie Antwerpen is een erkende coöperatieve vennootschap, en is een samenwerking tussen Trividend CV en de provincie Antwerpen. Ze ondersteunen sociaaleconomische initiatieven in de provincie Antwerpen, door het aanbieden van achtergestelde leningen voor investeringen. Zowel kleine sociale ondernemingen als grotere sociale-economiebedrijven en reguliere ondernemingen kunnen in aanmerking komen, ongeacht de vennootschapsvorm.

Ze onderscheiden 2 vormen van impactondernemingen

Creatie van  sociale tewerkstelling.

Renteloze leningen zijn voorbehouden voor ondernemingen of organisaties die nieuwe ecologisch duurzame activiteiten genereren, en hiermee bijdragen aan de creatie van jobs in de sociale economie in de provincie Antwerpen. Die jobcreatie is mogelijk rechtstreeks, binnen een maatwerk- of sociale economiebedrijf of onrechtstreeks. Onrechtstreeks slaat op ondernemingen die zorgen voor sociale tewerkstelling door samen te werken met een sociale economiebedrijf.

Circulaire oplossingen

Ondernemingen of organisaties in de provincie Antwerpen die circulaire oplossingen ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen zonder bijkomende sociale tewerkstelling betalen interest op hun lening.

Ga je als circulaire ondernemer in een latere fase toch nog samenwerken met sociale economie of werf je zelf doelgroepmedewerkers aan, na toekenning van je lening met interest? Dan kan je overgaan naar een renteloze lening.

 

Heb je interesse in het aanbod van Trividend Provincie Antwerpen?

Neem een kijkje op de website van Trividend Provincie Antwerpen.

Contacteer Wim De Weerd via [email protected].