De Nieuwe Dokken, een baken van duurzaamheid
Tussen Dampoort en Muide-Meulestede verrijst een nieuw Gents stadsdeel. De Nieuwe Dokken zijn een baken van duurzaamheid en innovatieve stadsplanning. Trividend investeerde mee in twee bedrijven die deze opdracht helpen waarmaken. Vandaag haalde het project het Eén-journaal.
Aan de Gentse Dampoort schieten de woontoerens als paddenstoelen uit de grond. Er komen aan de Schipperskaai zo’n 400 nieuwe appartementen. Het volledige project is voorbeeld op vlak van waterzuivering, warmterecuperatie en energiegebruik. En ook over het sociale aspect werd goed nagedacht. Trividend investeert mee in beide luiken.
Eerst en vooral via de coöperatieve DuCoop. DuCoop zorgt voor de eerste circulaire wijk: biologisch afbreekbaar afval en afvalwater wordt verwerkt tot herbruikbaar water, biogas en meststof. Verwarming van de woningen gebeurt met de restwarmte. Het leverde DuCoop de Belgische Energy Globe Award op, een erkenning voor de pioniersrol die ze spelen.
Een warmtenet tot aan zeepfabrikant Christeyns, verderop in de straat, garandeert de verwarming op elk moment. Het afvalwater van de woonwijk, ter plaatse gezuiverd, levert ook een deel van de warmte voor de wijk. Daarna stuwt een pomp het naar Christeyns, om daar opnieuw in het productieproces te worden gebruikt.
Maar niet alleen voor verwarming heeft DuCoop een oplossing gezocht. Uiteraard is het ganse project voorzien van zonnepanelen. The sun always shines on TV was een hit voor A-ha in de jaren tachtig; aan de Dampoort schijnt de zon jammer genoeg niet continu. Daarom zorgt een grote lithium-ion-batterij voor opslag en wordt vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar afgestemd. De garage is bovendien voorzien van laadpunten voor elektrische wagens.
Rooffood
Naast het milieu-aspect is er ook veel aandacht voor sociale cohesie. Daarom is op De Nieuwe Dokken ook een centrale moestuin voorzien. Zo komen verse groenten en eetbare planten rechtstreeks vanuit de tuin op het bord. Voor het beheersysteem van deze moestuin ging men aankloppen bij een andere Trividend-investering. Roof Food, pionier in stadslandbouw en diepgeworteld in Gent, zal de opstart van de wijkmoestuin begeleiden.
Sabien Windels richtte Rooffood op in 2014. “Stadslandbouw was en is voor mij een nieuwe vorm van economie. Roof Food was voor mij vanaf het begin veel meer dan een hobby een echte business. We hebben een moestuin 500m² op het dak van bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge. De missie van Roof Food is om mensen weer te connecteren met de natuur door middel van tuinieren in de stad. “
“Door vijf jaar intensief bezig te zijn met stadslandbouw heb ik de nodige ervaring opgedaan om mensen echt te informeren en bij te staan in hun eerste stapjes tot een eigen (dak)moestuin,” gaat Sabien verder. “Zo geef ik ondertussen ook “Urban Farming” cursussen op Syntra. Daarnaast gaan we steeds vaker aan de slag als consultant voor bouwpromotoren en retailers die stadslandbouw willen verweven in hun projecten, zoals bij De Nieuwe Dokken. Zo’n collectieve moestuin in een volledig nieuwe én duurzame wijk kom je niet zomaar tegen. Roof Food is dan ook erg enthousiast om hier aan de slag te gaan en bewoners warm te maken om hun eigen moestuin te beheren.”
“Alles staat natuurlijk nog in zijn kinderschoenen nu, maar we willen bewoners vanaf het begin heel sterk betrekken bij het ontwerp en de invulling van de moestuin. We merken dat moestuinieren een enorm bindmiddel is. Zo wordt het ook met deze collectieve stadsmoestuin. We willen sociale cohesie en dynamiek creëren tussen de nieuwe bewoners door hen samen te brengen op verschillende momenten en zo beetje per beetje hun droom-moestuin vorm te geven. Ik ben zelf trouwens een trotse woonbootbewoner aan de Schipperskaai, wat mijn voeling met dit project alleen maar versterkt. De moestuin wordt als het ware letterlijk mijn achtertuin…”
Ook een project om onze wereld schoner, duurzamer en lokaler te maken? Mail Jesse en leg hem je project uit. Misschien word je ook een van onze nieuwe projecten! Hieronder zie je de reportage uit het Eén-Journaal.