Sluiten

Beego, de digitale wegenwacht van Vlaanderen

Author: Trividend
3fc5147a731561e34b9426e84d119f22-beego_1
09 sep
Deel op:

De week van de geletterdheid loopt van 7 tot 11 september. In tijden van lockdown en afstandsleren ligt de focus op digitale geletterdheid. Ons sociale leven, het schoolwerk van de kinderen, voor veel mensen het werk: het is op korte tijd allemaal digitaal geworden. Ook de openbare dienstverlening digitaliseert verder: e-loketten, online reservaties, online aanvragen van officiële documenten, …

Die digitale revolutie zorgt ook voor achterblijvers: zowat een derde van de Belgen heeft zwakke digitale vaardigheden en zowat 1 op 10 gebruikt het internet niet. Vier op tien landgenoten riskeren digitale uitsluiting. En digitale uitsluiting zorgt in een digitale wereld voor sociale uitsluiting. Die uitsluiting probeert Beego tegen te gaan.

Het lijkt een beetje op een digitale wegenwacht: Heb je een probleem met je computer of ander digitaal toestel? Dan rukt een student van Beego uit en komt snel ter plaatse om je te depanneren. “Maar we zijn meer dan een digitale wegenwacht, we zijn ook de rijschool. We geven les en begeleiden individueel en op maat. We zorgen dat mensen zich veiliger voelen op de digitale snelweg en zo gebeuren er ook minder ongelukken.”, zegt oprichter Frederick Scraeyen.

Sinds 2018 stuurt Beego studenten aan huis om digitale assistentie te verlenen aan 19 euro per 30 minuten en 3 euro fietsvergoeding. Ondertussen rijden er in bijna heel Vlaanderen Beego-studenten rond die samen al meer dan 6000 huisbezoeken verrichtten.

Laptops uitdelen alleen is niet voldoende

Ook lokale overheden hebben Beego ontdekt. Zo krijgen kansengroepen in Antwerpen en Gent een digicheque om een beroep te doen op Beego. “Ook verschillende andere steden en gemeentes, zoals bijvoorbeeld Sint-Niklaas, nemen Beego digicheques op in hun E-inclusie aanbod. Zo komt de hulp rechtstreeks terecht bij diegenen die het meest nodig hebben”, zegt Scraeyen. “Zeker bij het afstandsonderwijs voelen we dat Beego een extra rol te spelen heeft. Afstandsonderwijs is een mooi principe. Er zijn al heel wat middelen vrijgemaakt zodat iedereen, ook kwetsbare gezinnen, een laptop kan verkrijgen. De volgende stap is socialere internettarieven voorzien. Beego zorgt voor de ondersteuning aan huis zodat wie dat nodig heeft een extra digitaal duwtje in de rug krijgt. Om mensen aan boord van de digitale trein te krijgen, moeten zoveel mogelijk drempels worden verlaagd”

“De voordelen zitten trouwens aan beide kanten. Onze studenten komen in diverse omgevingen terecht. Ze leren pragmatisch en probleemoplossend denken. Bovendien zijn ze een rolmodel voor middelbare scholieren uit kwetsbare gezinnen, of de ideale kleinzoon of -dochter voor senioren. Ze krijgen niet enkel een loon en studiepunten op de hogeschool. Ook hun zelfvertrouwen krijgt een boost. De meeste oproepen kregen we rond inloggen, problemen met email of voor een onderhoud van de computer die traag is geworden. Onze studenten lossen niet enkel het probleem op maar brengen mensen vooral iets bij. En natuurlijk kijken ze weg wanneer de klant zijn wachtwoord ingeeft.”

Corona zorgt voor een digitale boost

Voor corona was Beego vooral actief in centrumsteden zoals Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven. De corona-crisis heeft voor een extra momentum gezorgd. “Heel veel nieuwe zaken moeten plots ook digitaal. Contact onderhouden met kleinkinderen kon enkel via skype. En waar digitaal betalen voor veel mensen nog een ver-van-hun-bed-show was, moest de angst voor het digitale nu wel overwonnen worden. Alle scholieren deden plots aan afstandsonderwijs, wat ook voor de ouders niet altijd evident is.” Ondertussen is Beego actief in meer dan 70 postcodes van Oostende tot Genk.

Sociale financiers

Beego is een startup uit de stal van Start it@KBC. “Voor financiering zochten we sociale investeringsfondsen waar de focus ligt op sociaal ondernemerschap met impact. We zijn dan ook blij dat we met Trividend, Oya Seed en Change echte sociale financiers hebben gevonden die onze taal spreken. Hun vertrouwen krijgen doet extra deugd en sterkt ons in onze keuze. We weten dat we ook in onzekere tijden de ruimte krijgen om op onze missie te blijven focussen: iedereen mee in de digitale wereld.”