Sluiten

2021: sociale economie vs. sociale afstand

Author: Trividend
c48364997545bda18048d97e73b80d73-pop-zebra-kJZSIXoXrUE-unsplash
08 jan
Deel op:

Ondanks hoopgevende berichten rond een vaccin, blijft het coronavirus nog wel even onder ons. Maar dit is niet noodzakelijk negatief voor de economie. En het biedt mogelijkheden voor maatwerkbedrijven, aldus onze voorzitter, Koen Schoors.

Ten eerste zien we door corona een verschuiving richting een digitale, lokale economie. Iederéén koopt online – zelfs onze ouders – en dit zal zo blijven. Daarenboven zijn we meer en meer bereid lokaal te kopen en daarvoor te betalen. Online kopen betekent niet noodzakelijk kopen via CoolBlue of Bol.com. Maatwerkbedrijven krijgen hier verschillende kansen: zowel op gebied van logistiek en supply chain, maar ook met de creatie van eigen producten.

Veel bedrijven hebben in hun supply chain problemen ervaren: partners die niet konden leveren omwille van lockdown, afstand of ziekte. Rekenen op supply chain-partners die veraf liggen, blijkt een risico. Daarom zoeken onze bedrijven vandaag meer dan ooit lokale partners die snel kunnen schakelen en flexibiliteit bieden. De sector van de maatwerkbedrijven kan hier een antwoord bieden. Maatwerkbedrijven moeten zich dan ook meer dan ooit in de markt zetten als de betrouwbare lokale partners die ze zijn.

Ten tweede is de technologie de laatste maanden razendsnel geëvolueerd. Kijk bijvoorbeeld naar de horeca: bestellen en betalen via een QR-code is daar nu een evidentie. Dit maakt bestellingen opnemen en betalen een pak eenvoudiger, wat mogelijkheden biedt voor maatwerkers.

Bovendien zal de nadruk op duurzaamheid en circulaire economie komen te liggen. Bedrijven zullen clusters vormen om samen grondstoffen zoals stroom en regenwater zo efficiënt mogelijk te benutten. Wat jij teveel hebt, kan misschien omgezet worden in een grondstof die de ander tekort heeft. Het lokale wordt daarbij nog veel belangrijker. Ook wat ons afval betreft moeten we een volledig andere mindset creëren. Al die overbodige moleculestromen die we nu genereren, dat kost waanzinnig veel geld. We moeten al bij het design van nieuwe producten nadenken wat we ermee doen op het einde van hun levensduur. Het hele productieproces moet herbekeken worden.

Ik geloof dat dit uiteindelijk gaat lukken. Niet omdat het duurzaam is, maar omdat het economisch beter is. Neem nu de elektrische wagen: het punt waarop die financieel interessanter is dan een vervuilende dieselwagen is in zicht.

De belangrijkste paradigmashift is die van producten naar diensten: op termijn koop je koeling in plaats van een koelkast, mobiliteit in plaats van een auto, cloudruimte in plaats van een laptop. Bedrijven zijn daar voorlopers in. Welk bedrijf koopt vandaag nog een kopieermachine? Leasen is interessanter, en het biedt de producent meteen ook een incentive om het apparaat duurzamer te maken (zolang je koopt, heeft men er immers baat bij producten te maken die sneller kapot gaan). Voor burgers is nog een mentaliteitwijziging nodig. Ook de overheid moet daar een voortrekkersrol in spelen via haar aanbestedingen. Aansluitend daarop zie ik een lokale hersteleconomie ontstaan: (elektrische) busjes met klusjesmannen die dingen herstellen. Ook hier is het potentieel voor de maatwerkbedrijven evident. Denk aan het Cambio-deelsysteem: al die wagens moeten gewassen worden.

Tot slot. Ik geloof rotsvast dat de economie over 10 jaar elektrisch, gedeeld, circulair en groener is. En elk van die aspecten biedt opportuniteiten voor maatwerkbedrijven!

Denk je dat maatwerkbedrijven ook een rol kunnen spelen in jouw bedrijfsproces? En ben je op zoek naar financiering? Mail Jesse en zie waar Trividend kan helpen.