Sluiten

Betrokkenheid van burgers stimuleren met het Bpart participatieplatform

Author: Trividend
Veilig Onderweg – Liggend
16 nov
Deel op:

Het Bpart participatieplatform biedt organisaties, bedrijven en openbare besturen een software as a service oplossing om de betrokkenheid van burgers, leden, klanten … te versterken. Het aanbod is modulair opgevat en biedt mogelijkheden om te informeren, participatie op te zetten en de input te modereren. Bpart maakt deel uit van een ecosysteem van partners gespecialiseerd in participatieve trajecten en stakeholder management. Samen met deze partners is een volledige ontzorging mogelijk.

Een digitaal platform voor een maatschappelijke uitdaging

Het maatschappelijke probleem waarop Bpart een antwoord wil bieden, is het gebrek aan informatie en betrokkenheid van mensen bij beleidsvorming. Deze uitdaging vinden we terug bij overheden, lokaal en andere, maar ook bij organisaties en bedrijven.

Denk daarbij aan ledenorganisaties zoals natuurverenigingen en vakbonden. Zij gebruiken het platform om hun leden of achterban te informeren en te betrekken bij hun beleid en beleidsbeïnvloeding.

Voorbeelden van bedrijfstoepassingen zijn het input vragen rond het plaatsen van zonnepanelen, laadpunten of fietsenstallingen. Met de informatie uit de bevraging kunnen potentiële klanten benaderd worden.

Bpart biedt een digitaal platform aan, dat bestaat uit drie modules: een informatiemodule met een websitebouwer en content management systeem (CMS), een ‘ideation’ module die interactie mogelijk maakt, inclusief het verzamelen van ideeën en feedback, en een module voor moderatie en analyse van de input. Daarnaast heb je met Bpart toegang tot een marktplaats van innovatieve oplossingen van haar partnernetwerk.

Bert Hendrickx_bijgeknipt

Deze modulaire aanpak biedt flexibiliteit aan klanten, zodat ze de modules kunnen combineren op basis van hun specifieke behoeften. Daarbij hebben ze ook de keuze om zelf met de software aan de slag te gaan of om het participatietraject (deels) uit te besteden. In dat geval biedt Bpart haar software aan via één van hun partners die de begeleiding opneemt.

Bpart is vooral actief in Vlaanderen en Brussel, maar heeft ook klanten in Nederland en Zwitserland.

Bert Hendrickx, zaakvoerder van Bpart: Mensen zijn onvoldoende geïnformeerd over en betrokken bij het beleid. Participatieve processen bieden hier oplossingen. Met Bpart verhogen we de kwaliteit, het bereik en de impact van participatie.’

 Het Bpart platform in beeld: Je Gemeente Telt en betrokkenheid.be

Naast het participatieplatform werkte Bpart, samen met verschillende partners, de platformen Je Gemeente Telt en BetrokkenBeleid.be (politique-implique.be) uit.

Op Je Gemeente Telt worden de financiële gegevens, begrotingen en uitgaven van elke stad en gemeente in Vlaanderen op een gebruiksvriendelijke manier ontsloten. Je Gemeente Telt is een vrij toegankelijk en heel intuïtief portaal waarop je eenvoudig terugvindt hoe de opbrengsten en uitgaven zijn samengesteld en wat jij en jouw gezin daaraan bijdragen. En je kan ook nog eens vergelijken met soortgelijke of naburige gemeenten.

Bert Hendrickx, zaakvoerder van Bpart: ‘Met Je Gemeente Telt vergelijk en analyseer je inkomsten en uitgaven van lokale besturen in Vlaanderen. Lokale besturen kunnen het platform kosteloos inzetten, maar er is ook een betalende module om strategische projecten te publiceren en duiding te geven bij de cijfers. In Brussel ontwikkelen we samen met het gewest een gelijkaardig platform, Budget.Brussels. Het is dankzij onze samenwerking met Tree company, De Wakkere Burger en verschillende pilootgemeenten dat dit platform mogelijk werd.’

Het initiatief Betrokkenbeleid.be of politique-implique.be vertrekt vanuit de insteek: ‘Laat je stem horen in jouw gemeente!’ Ongeacht of jouw gemeente actief inzet op participatie, overal zijn er intussen al initiatieven die burgers een stem geven. En dit platform brengt die initiatieven in beeld. Denk daarbij aan:

  • Bpact is een online panel dat meewerkt aan maatschappelijk onderzoek en zo impact creëert. Jij geeft je mening, wij zorgen ervoor dat deze terecht komt bij beleidsmakers.
  • Doe vrijwilligerswerk: Steun je lokale vereniging, goede doel of gemeentelijk burgerproject via “Give a Day” met jouw tijd.

Veilig onderweg project, samen met Bpact

Heel actueel is het platform “Veilig Onderweg”, dat in oktober 2023 breed gelanceerd werd door Bpart in samenwerking met Bpact. Het doel van dit gratis platform is meervoudig:

  • Maatschappelijk debat stimuleren rond verkeersveiligheid
  • Verzamelen van constructieve voorstellen voor meer verkeersveiligheid
  • Gemeenten kunnen er vrij op inpikken en over communiceren, en zo de betrokkenheid in hun gemeente vergroten

Bpart en Bpact staan momenteel in voor de moderatie van de input, wat perfect mogelijk is met hun product. Voorstellen die niets te maken hebben met mobiliteit en veiligheid worden geweerd.

Er werden al meer dan 3500 voorstellen ingediend, met significante verschillen tussen gemeenten, wat duidt op een variabele communicatie inspanning.

Tot eind november wordt er actief input verzameld, nadien blijven de data en de tool kosteloos beschikbaar.

Veilig Onderweg – Liggend met QR code

Veilig onderweg

Ja kan zelf voorstellen formuleren en voorstellen van andere deelnemers steunen of er een reactie bij plaatsen.

Jouw bijdrage aan veilig onderweg.

Participé en francais.

 

Trividend als gewaardeerde partner bij opstart

Voor Bpart ligt de meerwaarde van de samenwerking met Trividend op een aantal terreinen: de achtergestelde lening met uitstel van terugbetaling kapitaal geeft ademruimte om het platform uit te bouwen.

  • de maatschappelijke focus waardoor er breder wordt gekeken dan financieel rendement.
  • de positieve ervaringen van netwerken en leren van andere organisaties.

Kunnen uitwisselen met een andere Trividend klant die ook werkt rond een digitale tool heeft heel veel betekend voor het Bpart Team.