Sluiten

Internationaal seminarie place based financing - 23-24 juni 2022

1

Lokale en provinciale overheden zoeken steeds vaker effectieve manieren om maatschappelijke verandering te stimuleren. Naast subsidies, regelgeving en een gericht aankoopbeleid willen velen van hen innovatieve financieringsinstrumenten aanbieden om hun huidig ondersteuningsaanbod te versterken. We noemen dit place based impact investing. Trividend brengt op 23 juni voorlopers van over heel Europa bijeen om hun verhaal te vertellen. Place to be: ViaVia in Mechelen.

Place based impact investing is aan een opmars bezig in heel Europa. De voorbije jaren zijn heel wat financieringsinstrumenten ontwikkeld die investeren in sociale ondernemers die lokale problemen oplossen.

Zo lanceerde de Provincie Antwerpen 5 jaar geleden Trividend Provincie Antwerpen. Gedeputeerde Kathleen Helsen legt uit “Sociale ondernemers hebben soms nood aan ondersteuning om hun idee in de praktijk te brengen. Soms gaat het om investeringen die zichzelf op termijn terugverdienen. In dat geval is een subsidie niet noodzakelijk, maar kan een renteloze lening ook een goede oplossing zijn. Daarom richtten we als Provincie Antwerpen een rollend fonds op dat leningen aanbiedt aan ondernemers die aandacht hebben voor duurzaamheid en tewerkstelling van kansengroepen. Dit vormt een mooie aanvulling op ons aanbod van Impulssubsidies.”

Ook Rotterdam richtte enkele jaren geleden een fonds op dat investeert in ondernemingen die oplossingen bieden op de meest uitdagende vraagstukken van de stad. Via investeringen in initiatieven rond werk, schulden, sociale aansluiting en inclusieve energietransitie, werkt dit investeringsfonds complementair aan andere stedelijke beleidsinstrumenten.

Programma 

13:30 Openingssessie 

Verwelkoming door Patrick Princen (schepen van Openbare werken, Natuur- en Groenontwikkeling, Parken en Stadstuinen, Communicatie en Participatie van de Stad Mechelen) en Frederik Matthijs (directeur Trividend) 

Introductie door Steven Serneels (voorzitter EVPA) – Place-based impact investing in Europa. 

Best practices vanuit diverse Europese landen

  • Place based investeren – Social Impact Fonds Rotterdam (Nederland) 
  • Result based finance en social impact bonds –  Danish Social Impact Fund (Denemarken)   
  • Incubatieprogramma als selectiemechanisme voor financiering – MakeSense (Frankrijk)  
  • Steward ownership – een model om impact op lange termijn te verankeren in sociale ondernemingen – Purpose Ventures (Duitsland) 

Afsluitende beschouwingen door Pieter-Jan Van de Velde, Trividend + vragenronde 

17:00 – netwerkreceptie  

Bij een glas en hapje kan u netwerken met de vertegenwoordigers van Europese fondsen en andere deelnemers. 

Ben jij beleidsmaker en zie jij ook mogelijkheden om impact te realiseren via het ontwikkelen van innovatieve financieringsinstrumenten? Of ben je gewoon benieuwd wat dat in jouw gemeente of regio zou kunnen betekenen?

Meer info? Houd dan zeker deze pagina in het oog, of contacteer Pieter-Jan Van de Velde

Dit event vormt de afsluiter van een EASI-project dat Trividend de voorbije jaren hielp om haar activiteiten uit te bouwen. Ook dit evenement wordt georganiseerd met co-financiering van de Europese Unie.

sifr
dskfden
makesense-invest-dark-1
purpose