Sluiten

Lichtwerk, baken van innovatie

Author: Bruno Iserbyt
lichtwerkradicale
28 mei
Deel op:

Lichtwerk ondersteunt maatwerkbedrijven, de maakindustrie en vormingscentra bij de implementatie van slimme assistieve productietechnologie zoals Light Guide Systems en cobots, robots die samenwerken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. Lichtwerk zorgt voor advies, infrastructuur én opleiding. Hun innovatieve aanpak en oplossingen zijn toepasbaar in alle sectoren en reguliere bedrijven, als permanente ondersteuning of als training.

Maatwerkbedrijven kunnen via de oplossingen van Lichtwerk en Light Guide Systems flexibeler inspelen op steeds complexere vragen van klanten en blijvend hoge kwaliteit bieden. Werkinstructies worden stap voor stap op de werkpost geprojecteerd aan de hand van iconen, foto’s, filmpjes, geluiden, pick-to-light methodieken … Alles gebeurt in interactie met de operator. Het systeem signaleert eventuele fouten, zodat de kwaliteit bij elke stap 100% geborgd is.

Lichtwerk bundelt de expertise van drie partners. Maatwerkbedrijf Mariasteen vzw heeft veel expertise in assistieve technologie. Het bedrijf past werkposten aan voor heel diverse medewerkers. Mariasteen is actief in de maakindustrie (hout, metaal en montage). Daarnaast wordt ook ingezet op diensten en externe ploegen. De tweede partner, Groep Gidts vzw, verbindt en ondersteunt Mariasteen en Dominiek Savio. De organisatie creëert kansen met en voor mensen met een beperking op het vlak van werk, onderwijs en zorg. De derde partner die Lichtwerk mogelijk maakt is emino vzw. Deze vzw ondersteunt mensen in hun zoektocht naar werk. In heel Vlaanderen begeleiden meer dan 175 jobcoaches werkzoekenden op meer dan 20 locaties over 5 provincies.

Lichtwerk won de juryprijs Radicale Vernieuwers 2019. Lichtwerk werd geselecteerd uit meer dan 200 inzendingen, door een jury onder leiding van Jan Hautekiet. Ook voor de publieksprijs werd het een ‘close call’, waarbij Lichtwerk uiteindelijk tweede eindigde. Luister hier naar de podcast op DS Online.