Sluiten

Trividend en Provincie Antwerpen. Samen sterk.

impact financiering

Enkele jaren geleden sloegen Trividend en de Provincie Antwerpen de handen in elkaar. Heb jij een project dat zorgt voor doorstroom van kansengroepen, nieuwe ecologische activiteiten  of samenwerking tussen de sociale en de reguliere economie? Dan kom je in aanmerking voor een renteloze lening tot 50.000 euro. Het fonds richt zich tot verschillende soorten initiatieven: van kleine vzw’s tot volwassen maatwerkbedrijven die een nieuwe activiteit willen opstarten. Al dan niet onder een nieuwe juridische structuur. En gezien het nieuwe decreet rond individueel maatwerk  ook LDE-initiatieven.

LET OP: in juni 2023 zijn de criteria gewijzigd – recente info vind je in een nieuw artikel over Trividend Provincie Antwerpen

Zo kreeg Molwol, een project van de vzw Kemp, eind 2021 een renteloze lening. Kemp renoveerde het Wolwashuisje aan de Molse Nete. In de 19de eeuw werd er schapenwol gewassen en gedroogd. Het huis is een getuige van een teloorgegane wol- en lakenindustrie. Met passie voor ambacht én met liefde voor mens, dier en de planeet knoopt Molwol terug aan met die traditie. Met de wol maken ze kwaliteitsvolle kussens. Daarnaast zorgt het project ook voor lokale tewerkstelling, door de samenwerking met maatwerkbedrijf Lidwina.

Ook in Mechelen heeft Trividend samen met de Provincie Antwerpen zijn stempel gedrukt. JEC De Krone is een jobervaringscentrum voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS). Met de lening van Trividend Provincie Antwerpen kon Eetcafé t’ASS in Mechelen openen. Het vroegere ‘Huizeke’ in Tivoli is vandaag een gezellig eetcafé.

Maatwerkbedrijven

Trividend en maatwerk. Dat is een sterke combinatie die al twintig jaar zijn waarde bewijst. Maatwerkbedrijven zijn essentieel in de transitie naar een duurzame en circulaire economie. Ze zorgen voor lokale tewerkstelling. Daarenboven spelen ze een cruciale rol in het productieproces van één van de vele innovatieve start-ups die Vlaanderen rijk is.

Sinds zijn oprichting brengt Trividend actief spelers uit sociale en circulaire economie samen. Het fonds investeerde in HNST-jeans, nadat het bedrijf een eerste renteloze lening via Trividend Provincie Antwerpen had verkregen. HNST maakt circulaire jeans en werkt samen met Kringloopwinkels om oude jeans op te halen. Ze vermalen de afgedragen jeans tot grondstof voor hun nieuwe collecties.

Ook maatwerkbedrijven zelf kunnen bij Trividend Provincie Antwerpen terecht. Zoals vzw ’t Werk bijvoorbeeld. TWERK vzw is een maatwerkbedrijf voor mensen met een autismespectrumstoornis. Ze maken en verpakken relatie- of personeelsgeschenken in Fairtrade-chocolade.

Sinds de pandemie losbarstte, werken veel mensen echter van thuis uit. ’t Werk smolt daarom chocolade pieten en sinten om naar chocoladelatten die perfect in elke brievenbus passen. Op de gepersonaliseerde chocolade kan je  een specifieke boodschap, afbeelding of logo laten drukken: het ideale relatiegeschenk.

Heb je ook een project in de Provincie Antwerpen dat in aanmerking komt voor een renteloze lening van Trividend Provincie Antwerpen? Neem een kijkje op de website van de provincie voor meer technische informatie.