Elektrisch deelfietsen in de Brusselse vijfhoek

8 februari 2019

Billy Bike, het enige elektrische-fietsdeelplatform in Brussel, lanceerde vorige week een gloednieuwe applicatie. Meteen is de grote testfase beëindigd en kunnen duizenden nieuwe gebruikers Billy Bike proberen. Goed nieuws voor de 11.000 wachtenden op de Billy Bike-wachtlijst. Momenteel zijn de fietsen al te vinden in Brussel-Stad, Etterbeek, Elsene en Sint-Gillis.


Sinds begin februari kan iedereen de Billy Bike-app downloaden via de Google Play Store en de Apple App Store. Voordien werden de elektrisch aangedreven fietsen uitgebreid getest door een groep van 500 personen. Om de toestroom te kunnen slikken heeft Billy Bike zijn vloot fietsen verdubbeld: 150 extra fietsen worden toegevoegd aan het hipste peloton van Brussel.


"Dankzij de steun van die eerste believers blijft Billy Bike groeien en kunnen we onze deuren openen voor nieuwe gebruikers", legt Pierre de Schaetzen, medeoprichter van Billy Bike, uit. Iedereen die een van onze fietsen wil uitproberen krijgt nu de mogelijkheid. “Volgens onze berekeningen kunnen we zelfs met 150 fietsen het systeem al laten draaien. Maar het is de bedoeling dat dit niet stokt”, aldus Pierre.

"De Billy Bike is nu voor iedereen toegankelijk. We zijn ervan overtuigd dat nieuwe gebruikers net zo snel gecharmeerd zullen zijn van fietsen als onze testers. " Uit de testfase bleek nog dat de Billy Bikes amper last hadden van vandalisme en diefstallen.

Dankzij de uitbreiding naar 300 fietsen groeit ook de oppervlakte waarop de Billy Bikes aanwezig zijn en komen weldra meer dan vier Brusselse gemeentes aan bod. Ook andere (buitenlandse) steden staan op de radar, maar de plannen zijn daar nog niet concreet. "Ons doel is om Billy-motorfietsen overal in Europa te krijgen", voegt Pierre De Schaetzen toe. "We zijn zeer blij dat we binnenkort de volledige vijfhoek kunnen voorzien van fietsen. Het sterkt ons in ons geloof dat Billy Bike klaar is voor de volgende stap. "

Een van de grote voordelen van Billy is het zogenaamde free-float systeem: binnen een bepaalde zone kun je de fiets overal achterlaten. Wil je een Billy Bike? De app vertelt je waar je de dichtste fiets kunt vinden. Als gebruiker kun je ook vooraf een fiets reserveren, wat bijvoorbeeld niet kan met gedeelde scooters van Lime of Bird. Wanneer je in de buurt van je Billy Bike komt, lichten voor- en achterlicht op. Zo hoef je niet lang te zoeken, ook bijvoorbeeld in een fietsenstalling.

Vorig jaar haalde het platform nog een bedrag van 250.000 euro op via een crowdfunding-campagne. Trividend verschafte Billy Bike een converteerbare lening bij de opstart van het bedrijf.